/ / Thinkstock/Getty Images
Фобиите са психически разстройства, които могат да имат най-различен характер, но винаги предизвикват постоянен страх от обекти или ситуации от живота.
 
Велики умове с психични разстройства, които промениха света

В действителност нормалният човешки страх е едно, но фобията е доста по-сериозна. Тя може да вцепени, разтърси, да спре дъха или да развали целия  живот на човек. А понякога дори да го убие.
 
Откъде идват фобиите? (ВИДЕО)

Интересното е, че фобиите могат да бъдат от най-различен, дори куриозен характер - като например страх от… дупки?
 

/ Thinkstock/Getty Images


Арахнофобията - страх от паяци, е може би най-разпространената животинска фобия в света. Причините за съществуването й вероятно се крият в еволюцията на човека - защото хората винаги са знаели, че някои видове паяци са смъртоносни, а инстинктът за самосъхранение при хората е силен и наследствен.
 
Втората най-разпространена фобия в света - офидиофобия, е отново свързана с животни - този път влечуги. Подобно на арахнофобията и тук причината се крие в еволюционните корени. За да оцеляват през вековете, хората е трябвало да се пазят от отровни змии.
 
Най-опасните пристрастявания (ВИДЕО)

Акрофобията - страх от височини, кара хората да се чувстват много развълнувани или дори на границата на паниката, което може да предизвика пълния им блокаж. При най-острите случаи на акрофобията паническият ужас може да се отключи дори ако страдащият се качи или слезе от висок стол. Милиони хора по света страдат в различна степен от тази фобия (минимум 1 от 20 души).
 

/ Thinkstock/Getty Images


Агорафобията - страх от отворени пространства и тълпи, в някои случаи може буквално да "зацикли", ако страдащият започне да си мисли и да си представя, че ще изпита панически страх, ако види тълпа, след което мислите му наистина се засилват и той започва все повече да изпитва ужас. Хората с такава фобия ограничават контактите си с хора, излизанията навън и често започват да страдат от депресия.
 
Вижте 10-те най-разпространени фобии сред хората в ГАЛЕРИЯТА