В забързаното ежедневие на всеки му се е случвало да му изгърмят бушоните в главата. Малко почивка обикновено оправя нещата и ни светва пред очите. Но понякога в главата ни гръмва цялото табло и нещата излизат от строя за дълъг период от време.

Казват, че всеки четвърти човек на планетата страда от психическо заболяване. Вижте най-мистериозните психически заболявания:

Синдромът Квазимодо

Това е болест, която се характеризира с хроническо недоволство от себе си. Човек започва да се смята за грозен и непрестанно си прави пластични операции, за да коригира недостатъците, които смята, че има.

Ако състоянието се влоши, може да прерасне и в дисморфофобия – заболяване, което се изразява с невротичен страх от физическите недостатъци, повече от които не са реални, а мними.

пластични операции
Thinkstock/Getty Images

Еротомания

Хората, страдащи от еротомания, са убедени, че някой е влюбен в тях . Според тях въображаемите им обожатели демонстрират привързаността си към тях чрез специални жестове и тайни сигнали.

Велики умове с психични разстройства, които промениха света

Синдром на Капграс

Засегнатият смята, че един или повече от близките му са заменени с непознати двойници, като той отказва да приеме повече тези хора за свои близки, опитва се да ги прогони.
Това заболяване често върви ръка за ръка с шизофренията.

Синдромът на Адел

Синдромът на Адел се характеризира с вceпoглъщaщaтa, cтpacтнa, нo и нecпoдeлeнa любoв. Това психично заболяване, което може да застраши сериозно здравето и живота на човека.

Синдромът е кръстен на Адел Юго – дъщерята на френския писател Виктор Юго, която се влюбва окончателно и безвъзвратно в английския офицер.

Криптомензия

При това психическо заболяване пациентът не може да си спомни дали дадено събитие наистина се е случило или е било просто сън или измислица - източникът на информация е тотално забравен

Синдромът на Алиса в страната на чудесата 

Това е специфично психично неврологично заболяване, което засяга човешкото възприятие.  Синдромът е известен също и като синдром на Tод  или синдром на лилипутските халюцинации. Страдащите могат да виждат обектите смалени или уголемени, както да виждат нещата далечни и близки по сюреалистичен начин.

човешки мозък
Thinkstock/Getty Images

Обсесивно-компулсивно разстройство

Това е разстройство, свързано с тревожността и натрапчивите мисли. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални действия, за да отстрани тревожността.

Парафрения

Парафренията е комбинация от параноидни самозаблуди и мания за величие. Болните се възприемат като владетели на света, приписват си безсмъртие или божествен произход.

Множествено личностно разстройство

При това заболяване личността на пациента се разделя на множество отделни личности, като всяка една от тях може да има различен пол, възраст, националност, темперамент, умствени способности, гледни точки за света.

История за подобно разстройство е свързана с изнасилвача Били Милигън, който е бил арестуван в края на 70-те години на миналия век в САЩ. Оказва се, че цели 24 души са живеели в главата му.

Вижте още:

Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест

Винсент ван Гог е страдал от психоза в края на живота си

Страхът наистина убива

Странни фобии: Кои хора страдат от аблутофобия и ергасиофобия (ВИДЕО)

10 признака, че страдате от номофобия