Номофобията – болестта на съвремения човек
Номофобията – болестта на съвремения човек / снимка: БГНЕС

Липсата на мобилен телефон, на сигнал, на паднала батерия или пък на изразходван лимит предизвиква огромен стрес сред хората. Това сочат резултатите от мащабно изследване извършено в САЩ, пише БГНЕС.

Експертите наричат това стресово състояние "номофобия", което идва от израза "no mobile" – без мобилен телефон. От този стрес страдат милиони хора по света, като 53 на сто от потребителите на тази услуга направо изпадат в тежко състояние на изнервеност. Хората са станали толкова зависими от мобилните си телефони, че дори самият факт, че са останали с празна батерия започват да изпадат в стресова ситуация.

48 на сто от жените и 58 на сто от мъжете в САЩ признават, че изпитват напрежение или малка паника когато батерията им е паднала, когато са забравили мобилния телефон у дома или пък когато се намират на място където няма покритие. Всеки втори признава, че никога не изключва мобилния си телефон, защото иска да бъде достъпен по всяко време. Огромното мнозинство от запитаните признават, че изпадат в нервно състояние, когато телефонът им е изключен.

"Номофобията" обхваща огромна част от хората и поради тази причина експертите препоръчват потребителите винаги да зареждат батериите си навреме и да имат достатъчно лимит в сметката си.