Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест
Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест / ThinkStock/Getty Images
Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест
87793
Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест
Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест
  • Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест
  • Психиатър: Пада възрастта, при която се отключва психична болест

Възрастта, при която българите отключват психични заболявания, е паднала до 16 години. Консултацията с психиатър обаче е все още стигма, а трябва да се знае, че при психични проблеми понятие като „самолечение" няма.

Коментарът направи в интервю за Дарик един от най-добрите психиатри в България от Клиниката по психиатрия в столичната Александровска болница д-р Росица Владимирова.

Лекар изреди симптоми на депресията

В предаването „Най-добрите лекари" тя допълни, че психичната болест не е еквивалент на лудост, а е еквивалент на страдаща душа. „Душата на един човек има своите компенсаторни възможности и, когато те започнат да дават сигнали, първата помощ трябва да се даде именно от психиатъра, а не от джипито, невролога или психолога", посъветва д-р Владимирова.

Бедността води до депресия

По думите на психиатъра стандартът на живот е един от рисковите фактори, който дава отражение върху стила на боледуване. "Паднала е възрастта, в която все повече хора боледуват и аз мога да ви кажа, че за съжаление младото поколение е едно от уязвимите места за отключване на психична болест. За съжаление също така вече във възрастта 16-17 години", каза тя. Д-р Владимирова споделя, че имало период, в който повечето пациенти в Клиниката по психиатрия на Александровска болинца били във възрастовата група 20-24 години.

У нас липсва квалифициран персонал за оказване на психиатрична помощ

Запитана, ако може да направи промени по отношение на психичните грижи у нас, откъде би започнала, Владимиров бе категорична, че би тръгнала от там хората да бъдат информирани за това какво представлява човешката психика, какви са нейните възможности и граници, както и с едно обучение за това как човек трябва да пази психичното си здраве.

Самотата и ограничената мобилност крият рискове за здравето

"Да го няма този срам, че ти имаш паник атака. Тръгваме на кардиолози, ендокринолози, всичко възможно се търси, само никой не се сеща, че този човек е много тревожен и тази тревожност е в основата да се панира и да идва страхът от това, че ще получи инфаркт, инсулт", каза психиатърът.

По думите й така се започва порочен кръг, който в крайна сметка психиатрите обират.