Страхът наистина убива
Страхът наистина убива / ThinkStock/Getty Images

В навечерието на Хелоуин - най-страховития празник в годината, мнозина се питат възможно ли е човек да бъде уплашен до смърт. Плашещият отговор на американски експерт е "Да", пише в. "Дейли експрес".

На хелоуинската практика "Почерпка или пакост" обикновено се гледа благосклонно. Сред някои хора обаче се прокрадва съмнението, че празничните лудории могат да излязат извън контрол. Те се питат "Възможно ли е човек да бъде уплашен до смърт". На този въпрос, зададен му от онлайн списанието "Лайв сайънс" , отговаря лекарят от Ню Йорк д-р Робърт Глатър. Отговорът му е достатъчно плашещ - "Да, възможно е".

Уханието на смърт ни кара да се борим за живота си

Специалистът обяснява, че когато хората изпитват силен страх, се задейства реакцията "бий се или бягай". Неволно настъпва неконтролируем прилив на адреналин, пулсът се ускорява, зениците се разширяват, увеличава се приливът на кръв към мускулите.

"За нещастие повишените нива на адреналин могат да навредят на сърцето. Могат да пострадат дори нормални здрави хора, но рискът е много по-голям за човек с болно сърце", казва д-р Глатър.

Експертът допълва, че хората могат да се научат да контролират реакциите си на страховити събития чрез практики като йога и медитация.

След отговора на специалиста остава въпросът "Ще си помислите ли още веднъж, преди да плашите някого на Хелоуин?", коментира изданието.

Източник: БТА