Някои хора се страхуват от паяци, други от змии, трети от високо, четвърти от хейтърски коментари. Вижте откъде идват фобиите:

Има няколко теория относно фобиите. Първата се нарича „Директна асоциация“ и за пръв път е тествана от Джон Уотсън и Иван Павлов . Според тази теория фобиите се образуват директно след негативен сблъсък с неща и събития. Например - ако те е хапало куче, вероятно ще се страхуваш от кучета. Ако те отреже мацка, вероятно ще се страхуваш от мацките. Ако мацката не те отреже, но се окаже пич, вероятно ще се страхуваш да не се окажеш мацка.

Странни фобии: Кои хора страдат от аблутофобия и ергасиофобия (ВИДЕО)

Втората теория се нарича „Генетична предпоставеност“.  Всички наблюдаваме, че безпокойството се предава през поколения, въпреки че учените не са напълно сигурни за причината. Вероятно е заради ниските нива на невротранзмитери или пък заради особености в нервната система. С две думи - ако видиш, че баща ти се налива с алкохол всеки път щом се скарат с майка ти, по-добре си пести джобните, че тая водка не е без пари. Всъщност може да започнеш да пиеш още от сега - така и така ще си станеш пиянде.

фобии
ThinkStock/Getty Images

Третата теория е „Наблюдателно научаване“ на фобии. Както можем да учим всякакви добри неща от приятели, родители, учители, хора от телевизията и интернет, така и можем да прихванем страхове, само защото другите ги имат. Виждаш по телевизията как някой  има фобия от тостери и може да ти е смешно, но всеки път щом чуеш щракането от готовите препечени филийки, мозъкът ти ще прави асоциация и ще имаш едно наум. Нищо чудно скоро да ти се появят кошмари с кръвожадни тостери вампири.

Четвъртата теория  е „Преинформация“.  Живеем в медийно общество, в което не можеш да се скриеш от масово облъчване на информация , но телевизиите се опитват да ни грабнат вниманието със страховити истории. Това ни създава постоянен страх от всичко, което ни заобикаля -  страхуваш се се да излезеш през нощта, защото има крадци и убийци, страхуваш се да излезеш през деня, защото въздухът е опасен, страхуваш се да излезеш във входа, защото асансьорите падат, а стълбищата се срутват.

Вижте още за фобиите и страховете:

Мъжките фобии в леглото

Секс фобии

Вижте как да преборите страха от летене

Лошите преживявания могат да бъдат полезни

Червеното вино и плодовете лекуват фобии

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук