Вижте как да преборите страха от летене
Вижте как да преборите страха от летене / Thinkstock/Getty Images

За много хора летенето е необходимо зло - но за някои това може да е истинско мъчение. Как хората могат да преодолеят страха от летенето, съобщават от Би Би Си.

Какво е да летиш с 200 км/ч към земята

Самолетните катастрофи се случват сравнително рядко, но често получават широк публичен отзвук. Според експертите страхът от летене е ирационален, защото рискът от злополука с автомобил е много по-вероятен от този при пътуване със самолет, посочва "24 часа".

Всъщност статистиките за безопасност от самолетното сдружение IATA показват, че през 2015 г. повече от 3,5 милиарда души са летели на търговски самолети. През това време са станали 68 произшествия, четири от които са довели до 136 смъртни случаи.

Световната здравна организация казва, че има 1,25 милиона смъртни случая по пътищата в световен мащаб през 2013 г. Като цяло, колата е около 100 пъти по-смъртоносен начин за пътуване от летенето. Въпреки статистиките страхът от летене продължава да е широко разпространен. Само в САЩ 17% от американците признават, че се страхуват да летят според проучване през 2010 г.

Червеното вино и плодовете лекуват фобии

Някои от тях са ужасени от катастрофа, други не могат да се справят с това да са в затворено пространство и да не могат да избягат.

"За съжаление, не съществува универсално обяснение защо някой развива такава фобия - има много потенциални причини", казва Матю Цена, клиничен психолог в Университета на Върмонт, който изследва тревожни разстройства.

Има хора, които се страхуват да летят, без да са стъпили на самолет или са имали някакъв предварителен отрицателен опит свързан с летенето.

Хората притъпяват усещането си за страх при летенето със слушането на музика или пиене на алкохол, други вземат лекарства против безпокойство.

Психолозите препоръчват дихателни упражнения, бавни дълбоки вдишвания през устата, и бавно издишане през носа или четене на книги за отвличане на вниманието.

В по-тежки случаи се стига дори до прилагане на хипнотерапия, психотерапия, или когнитивна поведенческа терапия.

Лошите преживявания могат да бъдат полезни

Идеята е да се идентифицира цикъла около тревогата - как то се натрупва, как тя понякога може да генерира панически чувства и най-важното - как може да се овладее ситуацията.

Барбара Ротбаум, психиатър в Емори университет по медицина в Атланта, Джорджия, провежда терапия с виртуален самолет. "93% от участниците спират да изпитват страх след само осем сесии на лечение в такива условия", казва тя.

През първите четири сесии се преподават техники за управление на тревожността, например как да се идентифицират и отстранят безполезни и ирационални мисли. В последните четири сесии се използва виртуална реалност, която помага на хората да се изправят срещу летенето в терапевтичен подход, така че тяхната тревожност да намалее.

"Тази терапия е напълно достъпна и е лесна за ползване, може да се излита и каца толкова пъти, колкото е необходимо, всички в рамките на 45 минутни сесии, без да напускате офиса ", казва Ротбаум.