Учени лекуват страх от паяци за две минути
Учени лекуват страх от паяци за две минути / ThinkStock/Getty Images

Холандски учени са способни да излекуват страха от паяци само за две минути, използвайки бета-блокер, пише в. "Дейли мейл".

Специалистите от университета в Амстердам установили, че две минути след като приемат една доза от лекарството пропранолол, участниците в експеримента нямали страх и от най-зловещите тарантули.

Страхът наистина убива

Екипът на д-р Мерел Кинд установил, че хората са способни да "забравят" фобията си от паяци, след като тя е била активирана по някакъв начин. Но за настъпването на "амнезията", трябва се използва специфично лекарство. В случая става дума за бета-блокера пропранолол, който широко се използва за лечението на болестите на сърцето и високото кръвно налягане. Бета-блокерите са лекарства, които блокират ефектите на стреса върху човешкия организъм.

Уханието на смърт ни кара да се борим за живота си

Холандските учени провели експерименти с 45 доброволци, страдащи от арахнофобия. На едните било давано плацебо, на другите - от бета-блокера. При съживяването на фобията и приема на лекарството бил наблюдаван много бърз ефект - пълно излекуване на страха. Той продължил цяла година след тестовете.

Източник: БТА