Интересно откритие за ударите с глава във футбола
Интересно откритие за ударите с глава във футбола / Thinkstock/Getty Images

Ударите с глава във футбола могат да повлияят значително върху мозъчните функции и запаметяването, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

То е извършено от учени от университета в Стърлинг, Шотландия. Способностите за запаметяване могат да намалеят с 41-67 на сто през първите 24 часа след игра с глава. Изследването е базирано върху поредица от по 20 удара с глава, извършени от играчи, които поели топката, изстреляна от специален апарат, със сила като при изпълнение на корнер.

Има ли случаи в световния футбол, когато баща и син са играли заедно?

"След ударите с глава констатирахме значително намаляване на мозъчните функции и способностите за запаметяване при участниците. Смятаме, че макар да е временно и ограничено във времето, това нарушаване на функциите може да повлияе върху мозъка в дългосрочен план", обясни специалистката по невронауки, д-р Магдалена Летсварт от университета.

През месец май Английската федерация по футбол обяви, че дава зелена светлина за изследване върху евентуалната връзка между играта с глава и мозъчните увреждания.
Резултатите от изследването са публикувани в EBioMedicine.

Източник: БТА