Има ли случаи в световния футбол, когато баща и син са играли заедно?
Има ли случаи в световния футбол, когато баща и син са играли заедно? / Thinkstock/Getty Images

Има ли случаи в световния футбол, когато баща и син са играли заедно?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

За да играят заедно, разликата между сина и бащата не трябва да е твърде голяма. Няма как да си станал татко на 30 години и да очакваш да риташ заедно със сина си, когато стане например на 17 години. Тук говорим за професионални отбори, не за мачле в квартала. Там може и три поколения мъже от едно семейство да се съберат, ама не се брои.

Най-известният случай на такова съчетание, на високо ниво, идва от Исландия. Знаете за национала им Ейдур Гудьонсен, който игра за Челси, Барселона и Монако. До 2013 година беше национал, макар да е 78-ми набор. В националния отбор влиза през 1996 година, когато още няма навършени 18 години. На 24 април 1996 година в мач срещу Естония Ейдур влиза на терена, като замяна на баща си Арнор - звезда на исландския футбол, ако може така да се каже, и дългогодишен играч на Андерлехт. Арнор, към онзи момент, е на 34 години. Разликата между двамата е само 17 години. Добре, ще си кажете, а защо замяна на единия с другия, защо не играят заедно? От глупост. Шефът на исландската футболна централа изрично нарежда на треньора да не ги пуска заедно в мач като гости, да го направи следващия мач, като домакини на Македония. Един вид това чудо да си стане на роден исландски терен. Но друг подобен случай няма Ейдур си чупи глезена след мача с Естония и най-голямата мечта в живота на Арнор - да играе заедно с Ейдур, още на 25 години го казва, не се сбъдва. Една дребна глупост го спира. И до ден днешен и двамата съжаляват.

Не знаем това брои ли се, не са ритали рамо до рамо, но са били в един отбор, като смяна един на друг. Това е на възможно най-високо международно ниво. Иначе на регионално ниво има и други случаи, например в Стокпорт. На 5 май 1951 година нападателят Алек Хърт, по онова време на 39 години, играе заедно със сина си Дейвид, тогава на 17 години. Но това е Трета дивизия - Север. Дейвид също е нападател, даже вкарва при дебюта си. Друг такъв случай е Джордж Истман старши и Джордж Истман младши. Разликата им е 22 години. А през 1953 година и двамата са играчи на Ардс, Северна Ирландия. Единият е на 39 години, а другият на 17. И още един пример. Този път с финландските футболисти от руски произход Алексей Еременко старши и Алексей Еременко младши, които имат 19 години разлика, и за година и половина, през 2002 се засичат в Хелзинки и си ритат регулярно заедно. Синът е все още активен футболист. Най-любопитното е, че докато бащата и синът ритат заедно, другият син играе за младежите на Хелзинки, но е едва на 15 години и е още зелен за мъжкия отбор. Иначе можеше да имаме двама братя и баща в един и същи отбор, което щеше да е направо лудница. Ето, футболът познава такива случаи, даже може би има и още, но ние спираме до тук.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук