Норишиге Канаи
Норишиге Канаи / Guliver/Getty Images
Японският астронавт Норишиге Канаи, който е в екипажа на Международната космическа станция, се извини за невярната информация, че е пораснал с 9 см, откакто е там, и уточни, че разликата с обичайния му ръст е само 2 см, съобщи Ройтерс.

Повечето астронавти порастват през продължителните космически мисии, защото гръбначният им стълб се удължава заради липсата на гравитация. Разликата в ръста обикновено е най-много един-два сантиметра и след завръщането на Земята тя изчезва.
Канаи, който пристигна на Международната космическа станция миналия месец, сам пусна съобщението за промяната в ръста си в Twitter, като допълни, че се притеснява дали ще се побере на седалката на капсулата "Союз".

Съобщението му направи голямо впечатление и беше разпространено от много медии. Ден по-късно обаче той се извини и разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята.

Откриха живи бактерии от космоса по повърхността на МКС

"Извинявам се за тази ужасна фалшива новина", написа Канаи в Twitter, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка.
Той добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата "Союз". 

Роскосмос допуска: може да има следи от извънземен живот по повърхността на МКС

На 19 декември миналата година с пилотирания кораб "Союз" на борда на МКС пристигнаха руснакът Антон Шкаплеров, американецът Скот Тингъл и японецът Норишиге Канаи. По план този екипаж ще работи в орбита около четири месеца.
БТА