/ / iStock/Getty Images
Японски учени разработват електронни устройства, които ще позволят „вербализиране“ на мислите на животните, което ще позволи хората да ги разбират по-добре, съобщи министерството на образованието, науката и технологиите на Япония.

Наскоро японското правителство публикува „Бяла книга“ в областта на науката, в която има прогноза, че до 2040 г. хората ще се научат да разговарят със своите домашни любимци.

По информация на РИА Новости, става въпрос за неврокомпютърен интерфейс (НКИ), който ще свързва мозъка и машината с функционална магнитна резонансна томография, изкуствен интелект, устройства за предаване на мисли и оказване на помощ на глухонеми хора.

Използват се няколко устройства за хора, които не могат да говорят. В мозъка на парализирани пациенти може да се имплантират електроди, които да отчитат сигналите при мозъчна дейност и да водят курсора върху екрана, за да бъдат описани мислите и желанията на човека, уточняват експертите.
Очаква се с помощта на разработката да стане възможно и предаването на мисли на разстояние.

В момента се провеждат изследвания, свързани с вербализирането на мислите на животните. Става дума за свързване на същество, което не може да разговаря, с техника, която може това.

Подобни изследвания вече са правени в САЩ, където е разработена технология, с чиято помощ мислите на кучето могат да бъдат предадени устно или писмено чрез компютър. За целта върху кучето се слага високотехнологична жилетка, която активизира сензорите и изпраща до смартфона сигнал, който се преобразува в гласово съобщение или текст на екрана.

Японските учени се надяват, че разработваното от тях устройство ще може да се използва при бедствия, издирвателни дейности, откриване на взривни устройства и оказване помощ на пострадали. 
БГНЕС