Съхраняването на някои храни в хладилника може да причини повече вреда, отколкото полза. Например, медът може да престои известно време на стайна температура, но в хладилника само ще се втвърди и ще разруши структурата си.

1. Домат

Доматите губят вкуса си в хладилника. Студеният въздух спира процеса на зреене, което придава на доматите най-добрия им вкус. По-добре е да ги съхранявате в кошница на стайна температура.

2. Босилек

Ако го поставите в хладилника, той не само ще увехне бързо, но и ще поеме всички миризми около себе си. По-добре е да го държите като цвете в малко прясна вода.

3. Чесън

Поради охлаждането, чесънът в крайна сметка ще стане гумен. По-добре е да се съхранява на хладно и сухо място.

Как да подредим хладилника, за да запазим вкуса на храната

4. Картофи

Студът от хладилника кара нишестето в картофите да се превръща в захар, така че можете да получите сладки картофи. Най-добре е да се съхраняват на хладно (но не много студено) и тъмно място. Платнените или хартиени торби с дупки са за предпочитане, защото „дишат“ повече от пластмасовите.

5. Лук

С течение на времето, поради студения въздух в хладилника, той ще започне да отделя влага и ще стане мек и мухлясал. Дръжте го навън в кошници, но не близо до картофите, защото взаимно се насърчават да гният по-бързо.

6. Meд

Медът няма срок на годност и може да се съхранява на стайна температура, ако е добре затворен. В хладилника може само да стегне, а захарта да кристализира (ако има захар) и да разруши структурата.

7. Авокадо

Ако искате авокадото ви да узрее, не го съхранявайте в хладилник. Най-добре е да го съхранявате в хартиени торбички, а ако искате да насърчите зреенето, сложете до него домат, ябълка или банан.

8. Хляб

Хладилникът бързо би изсушил хляба и ако ви е много и искате да го спестите, по-добре го нарежете на филийки и го сложете във фризера. Пресният хляб е по-добре да се съхранява на открито, при стайна температура.

9. Зехтин

Това ценно масло трябва да се съхранява на тъмно и хладно място, но не и в хладилник, защото там ще се промени консистенцията му и ще се превърне от течност в гъста маса, като масло.

10. Кафе

Ако го оставите в хладилника, ще загуби аромата си и ще превземе останалите около него. За да остане свежо, най-добре е да съхранявате кафето на рафтове в кухнята, където е тъмно и добре затворено.
БГНЕС, Локално