Знаете ли кои са напитките, които задължително трябва да бъдат съхранявани в хладилника?
Роза Мария Урдиалес – член на Испанското общество по безопасност и качество на хранителните продукти (SESAL), обяснява тези подробности.
Не дръжте това в хладилника!
Освен млечните продукти, от постоянно оглаждане се нуждаят техните заместители – протеиновите напитки на основата на соя, бадеми и ориз. Те също съдържат голямо количество белтъчини, които способстват размножаването на бактериите, съобщава РИА Новости.
Според експертите, отворените сокове задължително трябва да стоят в хладилника, но за не повече от 5 дни. За прясно изцедените сокове този срок е по-кратък – само два дни.
Няколко хитри трика как да съхраним храната по-дълго свежа и прясна
В хладилника трябва да се държат и богатите на пробиотици ферментирали напитки, като кефир и комбуча (чаена гъба – бел. ред.). Ниските температури способстват забавянето на ферментацията и натрупването на въглероден диоксид.
Вече отворените бутилки бира, вино или сайдер е по-добре да се оставят при стайна температура. Въпреки че тези напитки също са ферментирали, съдържащият се в тях алкохол действа като консервант и защитава от мигроорганизми.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Роза Мария Урдиалес – член на Испанското общество по безопасност и качество на хранителните продукти (SESAL), обяснява тези подробности.
Не дръжте това в хладилника!
Освен млечните продукти, от постоянно оглаждане се нуждаят техните заместители – протеиновите напитки на основата на соя, бадеми и ориз. Те също съдържат голямо количество белтъчини, които способстват размножаването на бактериите, съобщава РИА Новости.
Според експертите, отворените сокове задължително трябва да стоят в хладилника, но за не повече от 5 дни. За прясно изцедените сокове този срок е по-кратък – само два дни.
Няколко хитри трика как да съхраним храната по-дълго свежа и прясна
В хладилника трябва да се държат и богатите на пробиотици ферментирали напитки, като кефир и комбуча (чаена гъба – бел. ред.). Ниските температури способстват забавянето на ферментацията и натрупването на въглероден диоксид.
Вече отворените бутилки бира, вино или сайдер е по-добре да се оставят при стайна температура. Въпреки че тези напитки също са ферментирали, съдържащият се в тях алкохол действа като консервант и защитава от мигроорганизми.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук