/ /ThinkStock/Getty Images
Сега е лято и се редуват големи горещини и високи температури със спонтанни и обилни дъждове. Много често се получава и влага, което пък помага на храните да се развалят по-бързо. Ако и вие имате този проблем у дома, ето ви няколко съвета и хитри трикчета, с които да запазите храните си по-дълго време пресни и свежи.
 
Съхранявайте гъбите в хартиена торба. Влагата е най-големият враг за гъбите, затова ги прехвърлете в хартиена торба, която да я абсорбира.

гъби
iStock/Getty Images

Съхранявайте пресните билки и подправки, които сте взели от пазара, във вода, точно като букет цветя. Така те ще се запазят по-дълго време свежи и ароматни.

Магданоз
/ iStock/Getty Images

Постелете кухненски кърпи в чекмеджето със салати. Това ще помогне да се абсорбира кондензацията, която зеленчуците правят. Излишната влага може да доведе до по-бързо разваляне, а хартията ще ги поддържа по-свежи за по-дълго време.
 
Сложете ябълка при току-що купените картофи, за да ги запазите най-дълго свежи и без да прораснат.

домати
ThinkStock/Getty Images

Не слагайте доматите в хладилника. Ще убиете вкуса им, а заради тяхната сочна текстура не виреят добре на студено. Най-добре е да ги съхранявате на плота и в купа.

авокадо
ThinkStock/Getty Images

Оставете авокадото да узрее при стайна температура. Сложете го навън, най-добре до банани, за да стане по-бързо. За да спрете процеса, приберете го в хладилник.
 
Не разделяйте бананите един от друг, защото така ще се развалят по-бързо. Най-добре е да увиете дръжките в опаковъчно фолио.

ж
ThinkStock/Getty Images

Хляб - можете да го запазите без да изсъхва или да мухлясва за няколко дни, ако го увиете в хартиен плик и отгоре в найлон, а след това го поставите на средните рафтове на хладилника.
 
Готови ястия – приберете ги в емайлирани тенджери или стъклени контейнери в хладилника.

месо колбаси
Thinkstock/Getty Images

Колбаси и сирене – ще ги съхраните най-добре, ако ги увиете в пергаментна хартия, защото тя не пропуска миризми и не се омазнява, а оставя продуктите да „дишат“. Ако вече сте нарязали колбасите и сиренето, може да ги завиете с прозрачно домакинско фолио – ще издържат по-дълго, но все пак не ги оставяйте за следващия ден.

сирене
iStock/Getty Images

Мляко и сметана – след като отворите опаковката, сложете я в керамична или стъклена купа с капак, но не я оставяйте в пластмасовата обвивка.