Горилите притежават добри когнитивни способности, смятани досега само за човешки
Горилите притежават добри когнитивни способности, смятани досега само за човешки / ThinkStock/Getty Images
Горилите могат да "хитруват" и притежават добри когнитивни способности, смятани досега само за човешки, установиха учени, наблюдавали поведението на маймуните в британски зоопарк, предаде Ройтерс.

Горила ходи права, за да не се цапа (ВИДЕО)
 
Учени от Бристолския университет закачили в заграждението на горилите игра, в която маймуните трябвало да придвижват фъстъци с пръчка. Накрая ядките падали и горилите можели да ги изядат като награда.

Горилите притежават добри когнитивни способности, смятани досега само за човешки
ThinkStock/Getty Images

Играта се оказала доста сполучлива и маймуните продължавали да играят дори когато фъстъците свършвали. Някои от тях обаче открили по-лесен начин да се сдобиват с лакомството. Те засмуквали ядките директно от закачената на стената игра, без да ги придвижват по сложния маршрут. 

Най-умните животни на Земята (СНИМКИ)
 
"Това показва колко изобретателни са горилите, и че те могат да прилагат различни стратегии, за да се сдобият с храна" каза д-р Фей Кларк от Бристолския зоопарк. "Горилите показаха изумителна способност да решават проблеми", добави тя.
Проектът е съвместна разработка на учени от Бристолския университет и Зоологическата градина на английския град. Целта му е да се упражняват и развиват когнитивните способности на горилите.

Балетът на младата горила Лопе стана истинска сензация (ВИДЕО)
 
Играчката трябвало да бъде изработена от здрав материал, за да издържи на удара на маймуните. Една горила може да бъде седем пъти по-силна от човека. Освен това трябвало да бъде забавна, за да се връщат животните при нея.

Горилите притежават добри когнитивни способности, смятани досега само за човешки
ThinkStock/Getty Images

Макар че основното предназначение на играта е било да се създава добро настроение и удовлетворение у животните, учените вече разработват нови модели. Те ще спомогнат за по-подробно изучаване на умствените способности на маймуните и тяхната психика.

Музиката не оставя никой безразличен, дори горилите (ВИДЕО)
 
"С помощта на играта можем да изучаваме и да измерим зрението, слуха и други когнитивните функции на горилите", уточни Грей.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА