Маймуните вземат решенията ... философски
Маймуните вземат решенията ... философски / Thinkstock/Getty Images

Японски учени от университета в Токио стигнаха до извода, че маймуните са способни философски да подхождат към взимането на решение и оценката на собствените си знания, съобщава ТАСС, като цитира информация на агенция Киодо.

Специалистите провели изследване, включващо визуални тестове. Отначало те показвали на опитните животни четири предмета с различна форма. След това им предлагали да изберат от два предмета този, който те вече са виждали.

Но да познаят правилния отговор приматите са могли едва след като покажат една от двете карти с различен цвят. Розовата означавала, че маймуната ще получи голямо количество сок при правилен отговор и никакви награди при неправилен. Зелената давала възможност на макаците да получат малко количество сок, независимо от правилността на отговора.

Най-голямата горила в света е на път да изчезне

По време на изпитанията учените провели наблюдения над мозъка на приматите с помощта на магнитно-резонансен томограф. С негова помощ те оценили нивото на активност на участъците на мозъка, отговарящи за способността за оценка на функциите на собствената памет.

Оказало се, че приматите напълно съзнателно избират в полза на най-голямата награда, когато са уверени, че знаят правилния отговор. И залагат на по-малката, когато не са сигурни, че ще стигнат до печелившото решение.

По думите на японските учени тяхното изследване ще бъде полезно при разработката на методики за обучение, а също и при лечението на заболявания, свързани с нарушаването на паметта.

Източник: БТА