Най-умните животни на планетата
Най-умните животни на планетата / ThinkStock/Getty Images

Много животни притежават интелект. Но някои от тях владеят и забележителни техники, които ги отличават от останалите животински видове. Ето някои от най-интересните примери в това отношение.

Схватливият бозайник

Миещата мечка е изключително интелигентно животно и притежава силна памет. В рамките на един експеримент миещи мечки са успели да отключат 11 от общо 13 ключалки, при това с по-малко от 10 опита - и след междинно разместване на ключалките. Експериментът показва, че мечките са разбрали принципа на заключващия механизъм. Тези животни могат да помнят случки и събития до 3 години назад.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Изкусният ловец

Широко разпространена заблуда е, че животните прилагат една и съща техника, когато ловуват. Скачащият паяк например всеки път се нагажда към конкретната ситуация - малкото членестного е развило толкова съвършени техники на ловуване, че е в състояние да имитира плячка, оплетена в паяжината му, или дори любовната игра на жертвата, за да я надхитри и победи.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

Паметливият дебелокож

Слоновете наистина имат памет. Те имат спомени за случилото се до 30 години назад. И дори могат да различават различни езици. Експеримент със слонове от Националния парк Амбозели в Кения показва, че животните ставали неспокойни всеки път, когато чували езика на племето масаи. Обяснението: масаите нерядко ловуват слонове. Докато езикът на племето камба, което на убива слонове, не ги тревожел.

Найумните животни на планетата
netinfo

Идеалният "престъпник"

Орангутанът е един от най-хитроумните "престъпници" в животинския свят. В компанията на хора тези маймуни често тайно крадат от човешката храна. Очевидно орангутаните разбират, че вършат нещо нередно, тъй като след това полагат усилия да заличат следите от това деяние и почистват издайническите остатъци от храна, разпилени по време на кражбата.

Найумните животни на планетата
netinfo

Бебета-манипулатори

Маймуната е най-близка до човешкия вид - като анатомия, биохимия и физиология. Затова не е изненада, че с маймуните си приличаме по много неща. Учени са установили, че маймуните също могат да манипулират останалите: маймуни-бебета понякога плачат в присъствието на водача на групата, макар че никой нищо не им е сторил. В резултат от това лидерът често "наказва" останалите възрастни маймуни.

Кои са най-умните животни в света?

Суперталантът

Безспорно той е най-известният от всички африкански сиви папагали - Алекс можел да различава обекти, форми и цветове. Освен това птицата, междувременно покойник, знаела 150 думи, с които дори е можела да си служи смислено. Така например когато нямал желание за упражнения, Алекс казвал: "Сега си тръгвам". А когато виждал господаря си умърлушен, го утешавал с думите: "Много съжалявам".

Търпеливият

Папагалите Какаду Гофин могат да правят причинно-следствени връзки. При опити с орех, поставен в заключена дървена кутия с прозрачна врата, представители на вида безпроблемно се справили с ключалките, за да се доберат до папагалското лакомство. Ако предложите на Какаду друг орех, той обмисля офертата в продължение на няколко секунди, преди да я приеме - ако орехът е по-голям.

Под прикритие

Те са смятани за най-интелигентните в света на мекотелите: октоподите. Да вземем например кокосовия октопод (Amphioctopus marginatus), който на дъното на моретата и океаните е напълно беззащитен и изложен на много опасности. Затова той гледа наблизо да има някакво укритие. Много обича да се крие под черупките на кокосови орехи, откъдето идва и названието му.

Найумните животни на планетата
netinfo

Мислещият бозайник

Делфините могат да се разпознаят в огледало и притежават самосъзнание, т.е. могат да боравят със собствените си мисли. Тези бозайници са в състояние да избират между две възможности и дори познават състоянието на несигурност, когато се колебаят кой е правилният избор.

Пеят "или "говорят"китовете?

Гърбатият кит е известен с това, че може да "пее" в продължение на часове. Което не е нещо изключително, защото много птици също пеят. Но обитателят на морските дълбини използва особена "граматика" и спазва строги правила. Гърбатият кит комбинира различни звуци в "изречения", които от своя страна образуват цели музикални строфи.