/ iStock/Getty Images
Днес светът отбелязва Деня на любовта.

Google също ни потапя в празнична атмосферата, като промени логото на своята начална страница с интерактивна анимация – двойка очарователни извънземни, които разменят послания и ни показват, че любовта е „извън този свят“.
 

Това се превърна в традиция на технологичния гигант - да отбелязва важни дати и годишнини с т.нар. Doodle.

Google е направил и специален любовен GIF, който може да изпратите като картичка и да поздравите любимия си човек. Просто потърсете „Valentines Doodle“.

В този ден „валентинките“ са втори по популярност след коледните картички.
 

Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.

В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име - свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3 век.

В памет на писмата, които свещеникът Валентин пишел за неграмотните влюбени, на 14 февруари е прието да се изпращат поздравителни картички - "валентинки". Те стават особено популярни в Англия. Правели се от цветна хартия и се изрязвали в различни форми.

Най-ранните "валентинки", запазени до днес, са от 15 век. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга.

В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 г., в което девойка моли младеж да докаже, че я обича.