/ ThinkStock/Getty Images
Експерти по молекулярна биология от Холандия и САЩ разкриха механизъм, чрез който лимоните и други цитрусови плодове "се напомпват" с киселина, съобщи сп. "Нейчър къмюникейшънс".
 
"Причината за киселия вкус на цитрусовите плодове е, че вакуоли в клетките им са "напомпани" с големи количества различни съединения, които по силата си не отстъпват на стомашния сок", поясни Памела Стразер от университета в Амстердам.

Как да си отгледаме лимон в саксия?

лимони
ThinkStock/Getty Images


В рамките на предишно изследване са били идентифицирани два гена - CitPH1 и CitPH5, които контролират киселинността в петуниите. Сега било установено, че CitPH1 и CitPH5 са със сходна роля в цитрусовите плодове. Когато са експресирани, двата гена произвеждат транспортни протеини, които синтезират водородни йони. Те увеличават киселинността в сока на плодовете.

Учените изследвали различията в активността на двата гена в клетките на кисели и сладки цитрусови плодове - лимон, помело, портокал. Те констатирали, че активността на CitPH1 и CitPH5 в киселите сортове цитрусови плодове е висока, а в сладките - ниска.

Лимонът – безценният плод за тялото и домакинството

лимони
ThinkStock/Getty Images

 
Авторите на изследването смятат, че откритието им може да послужи за създаване на нови сортове цитрусови плодове.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА