/ Gulliver/Getty Images
Филмът "Каръшко чукане или шантаво порно" ("Bad Luck Banging or Loony Porn"), копродукция на Румъния, Люксембург, Хърватия и Чешката република под режисурата на румънеца Раду Жуде спечели наградата Златна мечка на 71-ото издание на международния кинофестивал в Берлин, съобщи сайтът berlinale.de. Лауреатите на наградите Златна мечка и Сребърна мечка бяха обявени виртуално, като членовете на журито се включиха онлайн от родните си страни, за да съобщят решението си.

Голямата награда на журито Сребърна мечка получи японският филм "Колело на късмета и фантазията" на Рюсуке Хамагучи. С наградата на журито Сребърна мечка бе отличен германският документален филм на режисьорката Мария Шпет "Г-н Бахман и неговият клас", който показва съвременния свят чрез учебна стая в промишлен град с ученици от девет нации, сред които и българчета. Със Сребърна мечка за режисура бе отличен унгарският режисьор Динеш Над, който дебютира на Берлинале тази година с продукцията на Унгария, Латвия, Франция и Германия "Естествена светлина".

Отличието на Берлинале за сценарий бе присъдено на южнокорейския режисьор и сценарист Хон Сан-су за филма "Въведение".

Миналата година организаторите на Берлинале обявиха решението си да не се връчват отделни награди за мъже и за жени в актьорските категории.

Тази година със Сребърна мечка за най-добро изпълнение в главна роля бе отличена германската актриса Марен Егерт за ролята си във филма "Аз съм твоят човек" на Мария Шрейдер.
Наградата за второстепенна роля получи Лила Кизлингер за изпълнението си в унгарския филм "Гора - виждам те навсякъде" на Бенедек Флигауф. Със Сребърна мечка за изключителен творчески принос бе удостоен Ибран Асуад за монтажа на документалния филм "Полицейски филм" (Мексико).

Водещ на виртуалната церемония, която бе излъчена на сайта на кинофестивала, на страницата му във Facebook и в YouTube, бе директорът на Берлинале Карло Шатриан.

Членовете на журито - Мохамад Расулоф (Иран), Надав Лапид (Израел), Адина Пинтилие (Румъния), Джанфранко Рози (Италия), Илдико Енеди (Унгария) и Ясмила Жбанич (Босна и Херцеговина), се редуваха при обявяване на лауреатите. Всички те са предишни лауреати на приза Златна мечка.

Пинтилие спечели изданието на Берлинале през 2018 г. с филма "Не ме докосвай", копродукция на Румъния, България, Чехия, Франция и Германия.

Директорът на кинофестивала покани членовете на журито и носителите на наградите на церемония в Берлин през юни, когато ще бъдат официално връчени призовете на победителите. Тогава се предвиждат и прожекции на филмите за широката публика, ако ограничителните мерки заради пандемията бъдат отслабени или отменени.