Всички хора по света са програмирани така, че да се накланят надясно, когато се целуват
Всички хора по света са програмирани така, че да се накланят надясно, когато се целуват / Thinkstock/Getty Images
Учени установиха, че всички хора по света са програмирани така, че да се накланят надясно, когато се целуват и това не важи само за европейците, пише в. "Деийли мейл".

Вижте защо се целуваме със затворени очи

Проучването се провело в столицата на Бангладеш Дака. То обхванало 48 женени двойки. В Бангладеш целувката е нещо много интимно и е изключено да се размени на публично място. Изследователите искали да установят дали и извън Европа хората имат също поведение при размяната на тази интимност.
Двойките били помолени да се целуват в своите домове, а след това и в различни стаи. Мъжете били 15 пъти по-склонни първи да пристъпят към целувката и било наблюдавано, че и двамата партньори извивали главите си надясно.

11 важни причини да се целуваме повече

Авторът на проучването е д-р Резаул Карим от университета в Дака. По неговите думи екипът му доказал, че в мнозинството от случаите мъжете са инициатори на целувката и те като по правило извъртат главите си надясно, което кара партньорките им да ги последват в това движение.
Дали човек е левичар или си служи с дясната ръка има значение само тогава, когато той е инициаторът на целувката. Това идва да покаже, че получателят на целувката има тенденция да нагоди позата си към тази на инициатора. Учените обясняват уклона надясно с факта, че нивата на хормоните, като тестостерона, не са равномерно разпределени в двете полукълба на мозъка.

И още целувки:

Пет отблъскващи грешки по време на целувка

Целувките, които никога няма да забравим

Осем вида секси целувки

В коя посока накланяте главата си при целувка?

Разменяме си 80 милиона бактерии при 10-секундна целувка

Петте най-красиви филмови целувки (СНИМКИ/ВИДЕО)
БТА