Защо се целуваме със затворени очи?
Защо се целуваме със затворени очи? / ThinkStock/Getty Images

Британски психолози от Лондонския университет умуват над това защо хората, когато се целуват, предпочитат да го правят със затворени очи - това се дължи на мозъка ни, пише в "Дейли мирър".

Според екипа на Поли Долтън и Сандра Мърфи, нашето сиво вещество избягва да се натоварва с допълнителна визуална информация, когато обработва досегът на устните ни.

Защо се целуваме?

Дали целувката би била по-романтична, ако очите ни бяха широко отворени? Преди да пристъпят към тестовете с целувките, учените направили опити с доброволци и измерили реакциите им при допир на ръцете. Те трябвало да търсят букви с различна степен на трудност.

Разменяме си 80 милиона бактерии при 10-секундна целувка

В същото време била измерена реакцията им на слаби вибрации по ръцете. Участниците в експериментите били по-малко рецептивни на чувството на допир, когато очите им били натоварени с повече работа. При повечето дейности, хората имат тенденция да се насочват към осезанието.

В коя посока накланяте главата си при целувка?

Оттук екипът направил извода, че при дейности, включващи чувството за допир, като целуването, танцуването и секса, хората са склонни да се фокусират върху осезанието, вместо да се разсейват с визуална информация. Хората са еволюирали по този начин от хилядолетия и едва ли в скоро време ще променят този си навик.

Източник: БТА