Емблематични предмети не намират купувачи на търг
Емблематични предмети не намират купувачи на търг / снимка: sxc.hu

Наметалото на Супермен, златна верига на Елвис Пресли и украшение на лейди Даяна не предизвикаха ентусиазъм сред участниците в търговете в Ню Йорк и емблематични предмети от историята и културата останаха непродадени. Според директора на аукционната къща Гърнзи Арлан Етинджър това се дължи на икономически трудния период и на прекалено високите цени, поискани от продавачите.

Гвоздеят на каталога - украшение с диаманти и перли, носено от лейди Даяна през юни 1977 г., два месец за преди смъртта й и оценено на 1,5 до 2,5 млн. долара - е паднало при последното наддаване на 700 000 долара - много под резервната цена - и е останало непродадено. Резервна е цената, която се определя поверително между продавача и аукционната къща и под която продавачът отказва да слезе, посочва БГНЕС.

Друго емблематично бижу на разпродажбата - златна верига с 48 диаманта, принадлежала на Елвис Пресли – оценена за 500 000 долара, също остана непродадена. Най-големият купувач на последната разпродажба бе американският милиардер Стюарт Рар, който се сдоби срещу 305 000 долара с известната статуетка на Малтийския сокол.