/ ThinkStock/Getty Images
Изненадващи нови изследвания, проведени от учени от Чикагския университет, разкриха, че съществуват екзопланети, които биха могли да бъдат дори по-подходящи за живот от нашия собствен свят, според Science Alert.

Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите

Целта на учените е била "идентифициране на океаните на екзопланетите, които имат най-голям капацитет да бъдат дом на активен живот", обясни ръководителят на изследването Стефани Олсън, когато екипът представи своите открития на конгреса по геохимия в Голдшмид в Барселона.

„Животът в океаните на Земята зависи от възходящия поток, който връща хранителни вещества от тъмните дълбочини на океана до слънчевите му части, където живее фотосинтетичният живот. По-голямото увеличаване означава по-голямо количество хранителни вещества, което означава повече биологична активност. Условия, които трябва да търсим на екзопланети “, каза тя.

Абсолютен температурен рекорд в най-северното обитавано място на Земята

Както списание Astronomy посочва, предишните проучвания за потенциална обитаемост на екзопланети "до голяма степен пренебрегват" ролята на океаните в глобалното регулиране на климата и транспортирането на топлина, докато Олсен и нейните колеги "се фокусират върху тази ниша", сравнявайки различни комбинации от климат и океан.

Използвайки софтуер, наречен ROCKE-3D, разработен от Института за космически изследвания Годард за моделиране на бъдещите екзопланети, учените определиха, че комбинация от по-плътна атмосфера с по-бавни темпове на въртене и присъствието на континенти водят до по-висока скорост на възходящия поток.

Бързото топене на ледниците в Гренландия чертае бъдещето на планетата


"Това е изненадващо заключение. То ни показва, че условията на някои екзопланети с благоприятни модели на циркулация на океана биха могли да бъдат по-подходящи за поддържане на живот, който е по-мащабен или по-активен от живота на Земята", отбеляза Олсън.

Очаква се изследването да предостави допълнителни параметри за астрономите, които търсят признаци на живот в далечни светове, като Олсън предполага, че „трябва да се насочим към подмножеството от обитаеми планети, които ще бъдат най-благоприятни за големи, глобално активни биосфери“.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БГНЕС