Една бира, моля!
Една бира, моля! / снимка: sxc.hu

Бирата е любимо питие по целия свят. Кехлибарената напитка се пие най-вече през горещите летни месеци и то от ледени кенчета. За първи път бирата се появява в подобна опаковка на 24 януари 1935 г.

Основният виновник да се появи бирата в кутии е Готфрид Крюгър. Той въвежда голямото си технологично откритие от съществуването на бирата насам, във фабриката за бира на свой роднина в Ню Джърси през 30-те години на миналия век. Там Крюгър налива напитката в метален "амбалаж", което е революционно в бутилирането на бирата. Откритието на този амбалаж не е много старо. Само 14 месеца по-рано амбалажът е произведен в компанията "American Can", а Крюгър е бил първият, който се е решил да изпробва тази метална "измишльотина".

Първите 2000 „консерви" той раздал на постоянните си клиенти, като над 90% от тях са дали положителна оценка. Те твърдели, че вкусът на тази бира по-скоро приличал на наливната, отколкото на бутилираната. Между другото първите кенчета са били стоманени. Много по-късно започва призводството им от алуминий.

„Халкичката" за отварянето е въведена през 1964 г., а дотогава кутията се е отваряла с отделен ключ, който правел дупка на капачката за пиене. (БГНЕС)