Движението “Смей се поне веднъж на ден” набира сила в Япония
Движението “Смей се поне веднъж на ден” набира сила в Япония / netinfo

Движението “Смей се поне веднъж на ден”, участниците в което съвсем сериозно смятат, че заразителният смях помага в борбата с опасните заболявания, включително диабета, набира сила в Япония.

Терапевтичните процедури са разработени от Кейко Хаяси, научен сътрудник от университета Цукуба и са включени в програмата на редица медицински институции в цялата страна. Смехът засилва имунитета и помага за преодоляване на болестите.

В потвърждение на това Кейко Хаяси е провела експерименти, участниците в които са болни от диабет. След хранене на тях им прожектирали комедии.

Оказало се, че след това нивото на кръвната захар при болните се повишава средно с 40-50 милиграма по-малко от обикновено.

Изследователите свързват това с изработването по време на смях на “хормони на удоволствието”, които въздействат благоприятно на човека.

Хаяси е разработила методика за масаж на “мускулите на смеха”, намиращи се около очите, устата и бузите. Това позволява да се активират нервните окончания и да се получи същият терапевтичен афект, както при естествен смях. Тази гимнастика успешно се бори със стреса преди изпити или публични изяви. (БГНЕС)