/ Gulliver/Getty Images
Един от водещите магазини, който доставя храни за кралица Елизабет Втора, ще спре да продава гъши дроб, след като разпродаде наличните количества, съобщи ДПА.

Историческият магазин "Фортнъм енд Мейсън", който снабдява Бъкингамския дворец, потвърди намерението си да спре търговията със спорния деликатес.

Не е известно дали кралицата или друг член на кралското семейство похапва гъши дроб. Продуктът се добива с насилствено прехранване на птиците. Той не се произвежда във Великобритания заради законите за защита на правата на животните.

Кралица Елизабет отбеляза 69 години на британския престол

Сред водещите производители на гъши дроб са Франция, Унгария, България, Испания и Белгия, откъдето се внася във Великобритания, сочат данни на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните.

От базирания в Лондон магазин потвърдиха пред ДПА, че няма да продават повече продукта, щом изчерпат наличностите. Говорител уточни, че решението е взето миналата година като част от бизнес насоките на компанията.

Организацията за защита на правата на животните ПЕТА води кампания срещу продажбата на гъши дроб от години с подкрепа на известни личности като бившия изпълнител на ролята на Джеймс Бонд, актьора Роджър Мур и на носителката на награда "Оскар" Кейт Уинслет.

От "Фортнъм енд Мейсън" отказаха да отговорят на въпроса дали решението им е резултат на кампанията. 
БТА