извънземни
извънземни / Thinkstock/Getty Images
Добронамерени ли са извънземните към хората? Върху този въпрос усилено разсъждават учени, дебатиращи дали трябва да се задълбочат изследванията на космоса. Според някои експерти има реален шанс извънземните да не гледат с добро око на Земята.

Учени идентифицираха нов източник за съществуване на извънземен живот

"Ако ние опитаме да привлечем вниманието на една интелигентна цивилизация, винаги има възможност тя да не е особено добронамерена към нас", коментира пред NBC   астрофизикът Лучана Уалковиц. "От друга страна, този контакт може да донесе големи ползи-да направи живота на Земята още по-добър. Няма как да разберем", допълни тя.

Забележителен напредък в търсенето на извънземен живот виждат от НАСА

Преди време известният учен Стивън Хокинг също сподели позиция по темата. "Един ден бихме могли да получим сигнал от друга планета, но трябва да сме предпазливи как да отвърнем", посочи той.
"Всяка цивилизация, която открива нашето присъствие, вероятно ще бъде много технологично напреднала и може би няма да е склонна да се отнася добре с нас", смята физикът Марк Бюканън.

Учени обясниха защо не е открит извънземен живот досега

Учени оприличават бъдеща среща на човечеството с извънземни цивилизации като тази на Колумб с индианците. "Може да се опитат да ни завладеят и колонизират, да опитат да експлоатират хората, а не да се сприятеляват с тях", коментират експертите.

Контактите с извънземни цивилизации не носели рискове

Руски милиардер наскоро отпусна 100 милиона долара, за да финансира международен проект, който цели да осъществи връзка с други форми на живот. Обмисля се в космоса да бъде изпратено съобщение, насочено към извънземните. Екипът на проекта търси мненията на експерти от цял свят какъв да бъде текстът на съобщението и как да се кодира, че да е четливо за други цивилизации.