Издирването на извънземни се разширява в още 20 000 слънчеви системи
Издирването на извънземни се разширява в още 20 000 слънчеви системи / ThinkStock/Getty Images

Американски учени обявиха, че разширяват търсенето на радио сигнали от извънземен разум в още 20 000 слънчеви системи, които досега бяха считани за безинтересни от гледна точка възможност за наличие на извънземни на тях.

Мистерии: НЛО, заснети през 2016 г. (ВИДЕО)

Нови данни накараха института SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) да разшири търсенето, включвайки тези хиляди червени джуджета, които са средно с няколко млрд. години по-стари от нашето слънце.

"По-старите слънчеви системи имат повече време да създават интелигентни видове", обяснява астрономът Сет Шостак, който работи в SETI.

Учени лансират нова опция за търсене на извънземен живот

В рамките на този двугодишен проект, учените трябва да изберат най-близките 20 000 слънчеви системи сред гравитиращите около 70 000 червени джуджета. За целта те ще използват обсерваторията "Allen Telescope Array" в Калифорния, състояща се от 42 антени, способни да проверяват едновременно по три звезди.

"Ние ще проучваме слънчевите системи на няколко честоти между 1 и 10 гигахерца", обяснява астрономът Гари Харп от SETI. Близо половината от тези честотни ивици ще бъдат настроени на т.нар. "магически честоти" - т.е. свързани с основни математически константи.

"Разумно е да се помисли, че извънземните, опитващи се да привлекат внимание, може да излъчват радиосигнали на тези специални честоти", допълва Харп.

Източник: БГНЕС