/ ThinkStock/Getty Images
Ядките съдържат много мазнини и калории, но британски специалисти съветват да хапваме бадеми с чиста съвест, стига да са цели, съобщи в. "Дейли мейл".

Ядките – природен микс от полезни мазнини, минерали и антиоксиданти
 
Експерти от лондонския Кингс колидж твърдят, че макар и ядките да съдържат много калории, човешкият организъм не може да ги усвои.

бадеми
Thinkstock/Getty Images

Около 20 процента от мазнините и четвърт от калориите в бадемите не се усвояват. Това обаче важи само ако са цели. Ако са смлени, дават повече енергия.

Шепа бадеми на ден подобрява храненето
 
Бадемите съдържат 55 процента мазнини. Те обаче остават в структурата на ядката по време на храносмилането и не се усвояват. Ако бадемите са смлени, тази структура се разгражда и храносмилането се улеснява.

Бадемите са отличен източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции
ThinkStock/Getty Images

"Резултатите ни показват колко важно е да не гледаме само етикетите със съдържанието на храните. Написаното за мазнините и калориите може да не съответства на случващото се след изяждането", каза д-р Сара Бери от екипа.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА