Специалистите приписват благоприятния ефект на способността на бадемите да балансират нивата на кръвната захар
Специалистите приписват благоприятния ефект на способността на бадемите да балансират нивата на кръвната захар / ThinkStock/Getty Images
Отслабването на паметта често съпътства остаряването. В някои случаи то е един от симптомите на деменция, но според американско изследване може и да е признак, че нещо липсва в храненето.

Авторите му са установили, че включването на бадеми в менюто е отлично средство за стимулиране на мозъка, пише в. "Дейли експрес".

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Освен че осигуряват физическа енергия, бадемите подобряват и мозъчните функции, смятат специалисти от университета "Пардю".

В изследване, обхванало 86 души, учените са установили, че паметта се подобрява при хора, които консумират бадеми на обяд.

Бадемите са отличен източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции
ThinkStock/Getty Images

За целите на проучването участниците са били разделени на две групи. В продължение на 12 седмици част от тях хапвали бадеми с обедното хранене. При изследваните лица, които не консумирали ядки на обяд, половин час след това било наблюдавано отслабване на паметта.

Хапвайте бадеми и за здраво сърце

Специалистите приписват благоприятния ефект на способността на бадемите да балансират нивата на кръвната захар. Въпросните ядки освен това съдържат магнезий, противодействащ на умората. Бадемите са отличен източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции.

Шепа бадеми на ден подобрява храненето

Освен че помагат срещу отслабване на паметта, ядките влияят благоприятно и за понижаване на холестерола и високото кръвно налягане, както и за намаляване на риска от инсулт. Бадемите са богати на калий, който противодейства на негативните ефекти върху кръвното налягане от консумацията на сол.
БТА