Шепа бадеми на ден подобрява храненето
Шепа бадеми на ден подобрява храненето / Thinkstock/Getty Images

Ако децата бъдат приучени от малки да включват шепа бадеми или съответното количество бадемово масло във всекидневното си меню, това може да доведе до съществено подобрение на здравето им по-късно в живота, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване. До заключението са стигнали изследователи от университета на Флорида.

Десет храни с магически сили

В изследването, продължило 14 седмици, са участвали 28 двойки родители и деца. В хода му родителите са консумирали всекидневно по около 43 грама бадеми или съответното количество бадемово масло. Дневната "доза" за децата е била около 14 грама. Преди и след началото на проучването е отчетен Индекс за здравословно хранене на изследваните лица. В началото средната му стойност за участниците е била 53,7. Показател под 51 е счетен за индикация за лошо хранене, между 51 и 80 - за хранене, което трябва да се подобри, и над 80 - за добър хранителен режим.

5 любопитни факта за бадемите

След края на изследването специалистите са установили, че включването на бадеми или бадемово масло във всекидневното меню на участниците е допринесло средният Индекс здравословно хранене да се повиши с 10 пункта до 61,4.

Резултатите от проучването показват, че добавянето на разнообразни плодове, зеленчуци и ядки прави храненето по-качествено и е постижим подход за подобряване на общественото здраве.

14 невероятни факта за храните

"Навиците, които хората си създават в ранна детска възраст, ги съпътстват и по-късно в живота. Ако родителите насочат децата към здравословни алтернативи на солените и преработени продукти, като например бадеми или бадемово масло, е по-вероятно, когато те пораснат, да се придържат към създадения им здравословен хранителен режим", казва Алиса Бърнс от изследователския екип.

Източник: БТА