Редовната консумация на ядки е свързана с намаляване на сърдечните заболявания, случаите на диабет и високо кръвно налягане
Редовната консумация на ядки е свързана с намаляване на сърдечните заболявания, случаите на диабет и високо кръвно налягане / ThinkStock/Getty Images
Хората, които редовно похапват ядки, като например орехи, са с по-малък риск от сърдечносъдови болести в сравнение с онези, които рядко ги консумират, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Дори фъстъците имат благотворен ефект върху артериите и сърцето, отбелязват авторите на изследването.

Те проучили медицинските досиета, начина на живот и хранителните навици на над 210 000 служители в здравни служби. В рамките на над 20-годишното изследване 14 136 участници имали сърдечносъдови проблеми, като 8390 от тях били засегнати от коронарна болест, а други 5910 получили инсулти.

Хората, които редовно похапват ядки, като например орехи, са с по-малък риск от сърдечносъдови болести
ThinkStock/Getty Images

Консумиращите порция от най-малко 28 грама ядки 5 пъти седмично били с 14 на сто по-малък риск от сърдечносъдови болести и с 20 на сто по-малък риск от коронарна болест.

Хапвайте бадеми за здраво сърце

"Консумацията на различни ядки няколко пъти седмично е от полза като превенция срещу сърдечносъдови болести“, отбеляза ръководителката на изследването Шилпа Бхупатхираджу от Харвардския университет в Масачузетс. „Не трябва обаче да се прекалява с ядките, защото те съдържат много калории". Тя освен това препоръча да не се консумират солени ядки.

Десет храни с магически сили

Редовната консумация на ядки е свързана с намаляване на сърдечните заболявания, случаите на диабет и високо кръвно налягане, припомниха учените.

бадеми
ThinkStock/Getty Images

Резултатите от новото изследване навеждат на мисълта, че консумацията на орехи поне веднъж седмично намалява с 19 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 21 на сто вероятността от коронарна болест.

Разкриха какво да хапваме, за да живеем по-дълго

Консумацията на две порции фъстъци седмично понижава с 13 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 15 на сто този от коронарна болест.

Ядките са сред най-полезните за очите храни
ThinkStock/Getty Images

Две и повече порции ядки, включително бадеми, фъстъци, кашу, седмично пък намалява с 15 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 23 на сто вероятността от коронарна болест.

Хапвайте ядки и срещу възпаления

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Cardiology. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА