Здравословното състояние при сърдечносъдови болести и диабет тип 2 може да се влоши вследствие на възпаления, но консумацията на ядки няколко пъти седмично понижава възпалителните биомаркери, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Седем начина да засилим имунната си система

Изяждането на няколко порции ядки седмично или заменянето на ястия с месо и зърнени храни с консумация на ядки намалява риска от болести, тъй като оказва влияние върху възпаленията, са установили учени от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън.

Неподозираните качества на орехите

Фъстъците и орехите съдържат магнезий, фибри, Л-аргинин, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, които осигуряват защита срещу възпаленията, макар учените да не са сигурни кои от съставките са отговорни за този ефект.

Хапвайте ядки срещу възпаления
netinfo
"Много неща остават неясни, що се отнася до влиянието на хранителния режим върху възпаленията и следователно върху риска от заболявания", заяви д-р Ин Бао от болницата.

Ето защо ядките са толкова полезни

В рамките на изследването били анализирани данни за плазмени биомаркери у 5013 медсестри и за хранителните им навици. Въз основа на възпалителни биомаркери, като С-реактивния протеин и рецептора 2 на тумор-некротичен фактор, учените установили, че участничките, които изяждат 5 и повече порции ядки седмично или заменят три ястия с червено месо, колбаси, яйца и зърнени храни седмично с консумация на ядки са с намалени възпалителни биомаркери в сравнение с онези, които не са го сторили.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Източник: БТА

Снимки: ThinkStock/Getty Images