Включването на ядки и семена в ежедневното хранене не само го разнообразява, но и носи големи ползи за здравето. Ако редовно ги консумирате, ще се чувствате много по-добре и ще сте изпълнени с енергия. Ето 6 вида семена и ядки, които трябва да ядете всеки ден:

1. Ленено семе

Лененото семе е важно за здравето, тъй като неговият химичен състав действа в няколко направления едновременно. Химикалите, които съдържа този натурален продукт, представляват естествени хормони, наречени фитоестрогени. Те са ефективни срещу ракови заболявания, включително такива на гърдата и простатата.

2. Сусам

Сусамът притежава химичен състав, който понижава кръвното налягане, като заедно с това предотвратява инсулт, инфаркт и бъбречна недостатъчност.

ядки
ThinkStock/Getty Images

3. Тиквени семки

Тиквените семки съдържат голямо количество от аминокиселината аргинин. Тя помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението, като заедно с това предотвратява хипертония.

Въпреки факта, че тиквените семена са калорични, протеините, които съдържат, лесно се абсорбират от тялото и нормализират нивата на кръвна захар.

Ядките – природен микс от полезни мазнини, минерали и антиоксиданти

4. Бадеми

В тях се съдържат мононенаситени мастни киселини и фибри, които са естествено средство за намаляване на мазнините. Тъй като са алтернатива на животинските протеини, бадемите предоставят чувство на ситост.

Мазнините, протеините и калий, съдържащи се в бадемите, са инструмент за здравето на сърцето.

бадеми
ThinkStock/Getty Images

5. Орехи

Орехите, които съдържат голямо количество минерали, са известни по цял свят. Те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето.

Хапвайте орехи по време на диета, съветват учени

6. Слънчогледови семки


Слънчогледовите семки са богати на серни протеини. Те са изключително полезни за мускулната и костната тъкан. Освен това притежават антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни ефекти. Те се използват ефективно за предотвратяване на бронхиални и белодробни инфекции.

ядки
ThinkStock/Getty Images

И още:

Ядките - истински природен дар за артериите и сърцето

Пет храни, които ни правят щастливи (ВИДЕО)

Хапвайте ядки срещу възпаления

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук