Половин шепа ядки дневно може значително да намали риска от ранна смърт, показа холандско изследване, цитирано от Би Би Си. От предишни изследвания е известно, че ядките са полезни за сърдечносъдовата система. Учените от университета на Маастрихт са първите, които са разглеждали специфични ядки и заболявания.
Тяхното изследване е продължило 10 години. Резултатите показват, че участниците, яли поне по 10 гр. ядки, включително и фъстъци дневно, са били с 23 процента по малко застрашени да умрат.
Ядките намаляват риска от преждевременна смърт, предизвикана от рак, диабет, дихателни и невродегенеративни болести. От фъстъченото масло обаче няма полза, защото то е с много сол и транс мазнини.
В изследването са участвали над 120 000 мъже и жени на възраст от 55 до 69 години.
Източник: БТА