С настъпването на по-студените месеци, желанието за консумация на мазни храни се увеличава. Това обаче често се отразява пагубно на нашата талия и кантара започва безмилостно да отмята натрупаните килца.

Водещият руски диетолог Антон Бердов разказва как изборът на по-здравословни храни ще ви помогне да не натрупате наднормено тегло през зимата.

Осем причини да ядем по-рядко месо

„Внимавайте с избора си на храна и заменете нездравословните храни с подобни, но здравословни. Например чипсът може да бъде заменен със зеленчукови пръчици с хумус, хлябът – със зърнени закуски, а шоколадовото блокче – с плодове. Трябва също да запомните да контролирате консумацията на калории и да намалите приема им с 10-15% от нормалната си дневна стойност през зимата. Това ще ви помогне да поддържате форма по време на студения сезон, а също и за периода на блокиране“, съветва диетологът.

Той препоръчва да се придържате към съотношението 30% протеини, 30% мазнини и 40% въглехидрати.

И да не забравяте, че с настъпването на студеното време нивото на физическа активност намалява и прекарваме повече време у дома на дивана.

Двойник или диета: Ким Чен-ун се втали драстично

"Нашето тяло, осъзнавайки, че студеният сезон е настъпил, започва да се затопля отвътре, като същевременно ускорява метаболизма. Това е необходимо за поддържане на нормална телесната температура. Затова и постоянното желание за ядене е нормално и обяснимо, но е важно да се ограничите. В противен случай това може да доведе до тъжни последици пред кантара“, подчерта експертът.
Рамблер