Честата смяна на часовите пояси не нарушава само съня, а се отразява негативно и върху стомашно-чревния тракт
Честата смяна на часовите пояси не нарушава само съня, а се отразява негативно и върху стомашно-чревния тракт / ThinkStock/Getty Images
Честата смяна на часовите пояси не нарушава само съня, а се отразява негативно и върху стомашно-чревния тракт, предупреди Керълайн Уелбъри, специалист по семейна медицина в Джорджтаунския университет, цитирана от в. "Дейли мейл".

10 неща, които не трябва да правите на борда на самолета (ВИДЕО)
 
Когато човек преминава през различни времеви участъци, работата на участъка на мозъка, отговарящ за чувството на глад, излиза от обичайния си режим. Това води до разстройство на стомашно-чревния тракт. Проф. Уелбъри нарича това състояние "gut lag".

Специалистите препоръчват срещу гадене да консумираме зелени ябълки по време на полет
Специалистите препоръчват срещу гадене да консумираме зелени ябълки по време на полет ThinkStock/Getty Images

За да се избегнат подобни негативни последствия, при дълги полети, тя съветва да се храним на малки порции. А веднага след това да съобразим храненето си със съответния нов часови пояс за закуска, обяд и вечеря.

Пет полезни съвета при пътуване със самолет (ВИДЕО)
 
Специалистите препоръчват срещу гадене да консумираме зелени ябълки по време на полет. В тях се съдържат полезни влакна, които способстват за отстраняването на предизвикващите гадене микроорганизми. А що се отнася до пътниците, на които им става лошо в самолета, най-добре е те да бъдат настанявани на нивото на крилата на летателния апарат.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА