Българин атакува „Гинес, поема на 8-месечно околосветско плаване
Българин атакува „Гинес, поема на 8-месечно околосветско плаване / NovaNews.bg
Българин атакува „Гинес", поема на 8-месечно околосветско плаване
70746
Българин атакува „Гинес", поема на 8-месечно околосветско плаване
Българин атакува „Гинес", поема на 8-месечно околосветско плаване
  • Българин атакува „Гинес", поема на 8-месечно околосветско плаване
  • Българин атакува „Гинес", поема на 8-месечно околосветско плаване

Българин е на път да отбележи рекорд за „Гинес", като пропътува над 28 000 мили с яхта през едни от най-опасните точки за корабоплаването.

Нашенецът Иван Димов, който преди повече от 20 години напуска България и се установява в Южна Италия, се готви за пътешествието си цял живот. През последните четири години обаче предприема сериозна подготовка за екстремното преживяване, което трябва да започне тази есен и да продължи около 233 дни.

През това време Иван няма да има никакъв досег до суша, както и помощ от други плавателни съдове. Той ще бъде напълно сам на старата, но реновирана ветроходна яхта Мини.

В интервю за „Дарик" българинът разказа повече за това как ще протече екстремното му пътуване и сподели какви са най-големите му препятствия и страхове.

„Не искам да звуча като самохвалко, но вече почти няма нещо, което да не мога да постигна в морето. Видях, че околосветски пътешествия са направени по други начини. Аз пък взех една много стара лодка, която беше изхвърлена, реконструирах я цялата и реших, че с нея ще го направя", обяснява Иван.

Той уточнява, че по време на пътуването няма да стъпва на земя и няма да има помощ от друга лодка със себе си. Всичко, което му трябва - като храна и вода, ще бъде с него.

„Водата даже си я правя сам, преработвам солената вода и си правя сладка. Храните са сухи, сега ги ям, за да ги пробвам", допълва смелият българин.

Най-големият му проблем обаче се оказва спането:

„Океанът не е чист - пълен е с контейнери, варели, дървета - за едно денонощие аз редувам час сън, два съм буден, не мога да направя това спане от 5 или 8 часа. Умората е толкова голяма, че започват халюцинации - всички неща които се описват по книгите. Предварително съм вързан, за да не скачам във водата, човек не знае как реагира в такива ситуации".

Страховете му са свързани и с минаването покрай айсберги.

„Под 40-тия паралел тръгват айсбергите, там има откъснати ледени блокове, които пътуват - това ми е най-големият страх", допълва Иван.

„Българите имат за какво да се гордеят - не може само да се казва българите копират банкови карти или обраха нещо. Аз министър не мога да стана и не съм се борил да стана. Знам, че в морето мога да бъда най-добрият и съм станал", казва още той.

Цялото интервю с Иван Димов чуйте на Radio.DarikNews.bg