Британец е първият човек, скочил от хеликоптер без парашут
Британец е първият човек, скочил от хеликоптер без парашут / снимки: Reuters

Каскадьор стана първият човек в света, който скочи от хеликоптер и се приземи благополучно, без да използва парашут.

42-годишният Гари Конъри използвал уингсют (крилато облекло), за да направи спускането си от 730 м над Оксфордшър. Британецът сподели, че се почувствал въодушевен, след като се приземил в зона, покрита с 18 600 кашона.

Целият полет, по време на който Конъри достигнал максимална скорост от около 80 км/ч, продължил по-малко от една минута.

По време на полета каскадьорът, който е баща на две деца, падал три секунди преди костюма му "да започне да лети". Той използвал за писта гигантски картонени кутии, покриващи площ от 100 на 15 метра.

"Чувствам се невероятно, просто съм напълно въодушевен. Тренирах и планират този рекорден опит от много години и съм горд, че съм първият човек в света, който успява да го направи. Искам да благодаря на всички за подкрепата и вярата им в мен, защото това наистина е екипно усилие. Тази вечер ще празнувам с приятели и семейството ми, утре ще мисля за следващото страховито предизвикателство", сподели Конъри минути след като се приземи.

Британец е първият човек скочил от хеликоптер без парашут
netinfo

Каскадьорът, който се е снимал във филми като "Не умирай днес", "Батман в началото" и "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп", заяви, че каскадите са неговият живот. Той вече е направил 880 скока с парашут и 450 бейзджъмпинга.

Преди полета си сред природата близо до дома си в Хенли на Темза Конъри заяви, че е "100% уверен", че ще успее. Той създал костюма си, който има способността драматично да намалява скоростта на спускането.

Британец е първият човек скочил от хеликоптер без парашут
netinfo