Антонио Бандерас и Емили Бийчъм
Антонио Бандерас и Емили Бийчъм / Gulliver/Getty Images
Испанският актьор Антонио Бандерас и англо-американската актриса Емили Бийчъм спечелиха наградите за най-добър актьор и актриса на 72-ия международен кинофестивал в Кан, съобщиха световните агенции.
 
Бандерас получи отличието за ролята си в новия филм на Педро Алмодовар "Болка и слава", а Бийчъм - за ролята си в "Малкият Джо" на австрийската режисьорка Йесика Хауснер.

Южнокорейски режисьор спечели Златната палма в Кан
"Това е моята вечер на славата - каза 58-годишният Бандерас, който носи пуловери като тези на Алмодовар, докато се превъплъщава в образа на негово копие в "Болка и слава". - Независимо че персонажът ми се казва Салвадор Майо, не трябва да има съмнение, че става въпрос за Алмодовар. Уважавам Алмодовар и се възхищавам от него - той е моят ментор. Той ми е дал толкова много, че тази награда трябва да бъде посветена именно на него."
 
Бандерас е шестият отличен на кинофестивала испанец след Хосе Луис Гомес през 1976 г., Фернандо Рей през 1977 г., Алфредо Ланда и Франсиско Рабал през 1984 г. и Хавиер Бардем през 2010 г.

Братя Дарден спечелиха наградата за най-добра режисура на фестивала в Кан
 
"Болка и слава" - вълнуващ портрет на режисьор в екзистенциална криза, който е загубил креативността си, бележи осмото сътрудничество между Алмодовар и Бандерас. Актьорската кариера на Бандерас започва с участие в неговия филм "Лабиринт на страстите" (1982). По-късно той се снима в други три филма на Алмодовар - "Законът на желанието", "Жени на ръба на нервна криза" и "Ела, завържи ме".
 
Бандерас увери, че се почувствал малко огорчен, след като спечелил приза за най-добър актьор, тъй като Алмодовар не е сред наградените.

Пет незабравими момента от фестивала в Кан (СНИМКИ)
"Щастлив съм, че получих наградата, но чувствам малко горчивина - бих искал Алмодовар да е тук - заяви актьорът на пресконференция. - Разменихме си имейли. Той се радва за успеха ми, а аз му благодаря за 40-годишното ни сътрудничество и 8-те филма, над които работихме заедно. Той имаше и продължава да има много важна роля в живота ми. Много съм привързан към него."
 
В "Малкият Джо" 35-годишната Емили Бийчъм е в образа на изследователка, която създава генномодифицирано растение със смущаващи странични ефекти. През 2009 г. Бийчъм бе обявена за най-добра актриса на Лондонския фестивал на независимото кино за превъплъщението си в образа на младата Джоана, която иска да стане монахиня, във филма "Призванието" на Джан Дън. Снимала се е също във филма "Аве, Цезаре!" на братя Коен и сериала "През прокълнати земи".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА