Анджелина Джоли
Анджелина Джоли / Gulliver/Getty Images
Картината е нарисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил
Картината "Минарето на джамията Кутубия", нарисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил и предложена на търг от американската актриса Анджелина Джоли, намери купувач за 11,6 милиона долара, предадоха световните агенции.

Живата богиня на Холивуд: Анджелина Джоли през годините (СНИМКИ)

Наддаванията бяха организирани в Лондон от аукционната къща "Кристис". Предварителната оценка на платното възлизаше на 2,1 - 3,5 милиона долара. Заплатената от неизвестния колекционер сума постави рекорд за творба на Чърчил.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christie's (@christiesinc)

По време на лондонския търг беше реализирана още една негова творба - "Сцена в Маракеш", която смени собственика си срещу 2,7 милиона долара. Сумата надвиши четирикратно първоначалната ѝ оценка.

Платното "Минарето на джамията Кутубия" е било подарено от Чърчил на президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт. На творбата е изобразена внушителната джамия от 12-и век в град Маракеш, като на фона се виждат Атласките планини.

Картината "Минарето на джамията Кутубия", нарисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил
Картината „Минарето на джамията Кутубия“ БТА

Това е единственото платно, нарисувано от британския лидер по време на Втората световна война. То е било сътворено след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат поражение на нацистка Германия. Тогава двамата държавници посещават и Маракеш, като Чърчил запознава американския президент с красотите на града. Британецът му подарява картината с джамията за спомен.

Впоследствие тя е продадена от сина на Рузвелт след кончината на президента през 1945 година. Картината преминава през ръцете на няколко собственици, докато през 2011 я купуват Брад Пит и Анджелина Джоли. Звездната двойка се раздели през 2016 г., а разводът им бе обявен през 2019 г.
БТА