Някои хора вярват, че това е времето когато духовете на умрелите се скитат по земята свободно. Дали това е така, не е сигурно. В последната нощ на октомври по традиция хората по цял свят се маскират с всевъзможни костюми - на вампири, вещици, призраци. Всички деца могат да се разхождат спокойно из квартала, облечени в страшни костюми и да изнудват възрастните за лакомства.

А Вие дълбаете ли тиква за Хелоуин? Очакваме Вашите отговори тук

Вижте любопитни факти за Хелоуин, които може би не знаете:

Хелоуин е вторият най-печеливш от икономическа гледна точка празник след Коледа.

Хиляди души по Земята страдат от Самхаинофобия - ирационален страх от Хелоуин. Келтите наричали празника Самхайн.

В Америка всяка година се купуват 2 400 000 килограма лакомства за празника.

В Холивуд има глоба от 1000 долара, ако използваш спрей с изкуствени сополи на Хелоуин.
Легендата гласи, че ако на Хелоуин видиш паяк, то това всъщност е духът на любимия или любимата, който те пази.

Най-странните суеверия и поверия за Хелоуин

Родното място на Хелоуин е Ирландия. Празникът, който е келтски, е пренесен в САЩ от ирландските заселници, малко след откриването на континента. Келтите наричали празника Самхайн и го чествали по време на жътва.

Хелоуин може да ти докара диария. Прекомерната консумация на фруктоза и сорбитол причиняват разтройство.

Козунакът е бил традиционна храна и на Хелоуин. Едно време той се е изпозлвал и в различни игри за предсказване на бъдещето.

Защо са толкова разпространени конусовидните шапки, просторни наметала, и метли? Причината за това е, че на Хелоуин се смята, че вещиците могат да се движат безпрепятствено навсякъде, тъй като тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили.

Демони, призраци, вампири... Хелоуин

Хари Худини е един от най-известните и загадъчни магьосници, който е починал в нощта на Хелоуин през 1926 г. от апендицит.

Ако се чудите защо оранжевото и черното са традиционни цветове на Хелоуин? Оранжевото е символ на реколтата, а черното на смъртта на лятото.

Полската църква критикува "сатанистките" практики на Хелоуин

Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак (Jack-o'-Lantern), и е кръстен на ирландски пияница, който бил грешник и не можел да отиде в Рая. Заради сделка с дявола обаче не можел да отиде и в ада. Затова обикалял с въглен в издълбана ряпа по света в очакване на Страшния съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.