/ Gulliver/Getty Images

На 4 май бе рожденият ден на легендарната Одри Хепбърн. Символът на златния век на Холивуд, иконата на стила и музата на Юбер Живанши е известна в целия свят благодарение на класическите филмови хитове „Римска ваканция” и „Закуска в Тифани”. В нейната биография обаче има много факти, за които знаят предимно феновете.

Одри Хепбърн е псевдоним
 

Одри Хепбърн
Gulliver/Getty Images

Истинското име на актрисата е Одри Катлийн Ръстън. Майка й, баронеса Ела ван Химстра, е холандска аристократка, дъщеря на кмета на холандския град Арнем. Бащата на актрисата, англичанинът Джоузеф Виктор Антъни Ръстън, е бил почетен британски консул в холандската Източна Индия. Именно той взел псевдонима Хепбърн-Ръстън вместо фамилното си име. Сторило му се, че звучи по-аристократично. Казват, че Джоузеф се е смятал за потомък на Ърл Джеймс Хепбърн, третият съпруг на Мария Стюарт (всъщност фактът на тази връзка не е потвърден от нищо). Самата Одри променя фамилното си име Хепбърн-Ръстън на просто Хепбърн през 1948 г., когато вече започва да играе в епизодични роли.

Родителите й са подкрепяли нацистите

Одри е от Брюксел и е прекарала детството си в Арнем, който е бил окупиран от нацистка Германия по време на войната. Родителите на бъдещата звезда са подкрепяли нацистите, участвали са в техните срещи и се противопоставяли на евреите. Майката на актрисата изоставила възгледите си след окупацията на града, но баща й се придържаше към тях през целия си живот. Според една версия, поради разликата в политическите възгледи, родителите на Одри се развеждат (според друга версия причината е много по-светска: бащата на звездата уж е изневерил на жена си с бавачка). Биографи казват, че ако симпатиите на родителите на Хепбърн бяха разкрити през 50-те години на миналия век, това несъмнено щеше да съсипе нейната кариера.

Одри Хепбърн
Gulliver/Getty Images

Тя можело да стане балерина

Крехката Одри е учила балет от петгодишна възраст и през 1945 г. дори взема уроци от изключителната холандска танцьорка Соня Гаскел. Войната й попречила да стане примабалерина: подобно на много други през онези години, момичето страдало от недохранване и просто нямало сили да тренира. Актрисата казвала, че понякога й се налагало да яде трева, коприва и луковици на лалета. До края на войната 16-годишната Одри тежала 39 килограма. Въпреки това тя беше слаба до края на живота си. Това не означава, че актрисата се е хранила само със зеленчуци (въпреки че много ги е обичала и ги отглеждала в собствената си градина). Но основната й кулинарна страст са били спагетите с домати.

Одри Хепбърн
Gulliver/Getty Images

Монро трябваше да играе вместо нея в „Закуска в Тифани“.

Невероятно, но факт: първоначално е планирано емблематичната роля да бъде дадена на Мерилин Монро. Авторът на историята Труман Капоти виждал именно нея в образа на Холи Голайтли. Легендарната блондинка отказала по препоръка на менторката си Паула Страсбърг, която намерила образа за съмнителен. Между другото, Капоте така и не се примирил с избора на актриса за главната роля и след премиерата каза, че това е „пълна грешка“ (при избора на актрисата).

Одри тютюнджийката

Одри Хепбърн Джеймс Хенсън
Gulliver/Getty Images

Според очевидци крехката брюнетка пушела по две, дори три кутии дневно. Като девойка тя развила вредния навик и не се разделила с него през целия си живот.

Имала е афера на снимачната площадка

Докато работила върху романтичната мелодрама "Сабрина", Хепбърн започнала връзка с актьора Уилям Холдън. Той се отличавал с любвеобвилност, макар да е бил женен. По-късно Одри призна, че за нея това била истинската любов и мечтаела за сватба с Холдън и за деца. Връзката приключила, когато актьорът признал на любимата си, че се е подложил на вазектомия и не може да има деца. Чула това, според биографите, Хепбърн веднага се разделила с него.

Одри Хепбърн
Gulliver/Getty Images

Тя е имала връзка с Кенеди

Хепбърн и Монро не само се състезавали за една и съща роля, но имали възка с един и същи мъж по различно време. При това с много известен човек – със самия президент на САЩ. През 2019 г. излезе нова биография на Джон Кенеди, чийто автор твърди, че политикът е имал връзка с Одри. Вътрешни хора казаха, че актрисата се е срещала тайно с Кенеди в средата на 50-те години на миналия век, когато той все още бил сенатор, а тя току-що бе спечелила първия си Оскар за „Римска ваканция“. Постепенно те се отдалечили един от друг, но продължили да общуват като приятели. Нещо повече: година след като Мерилин Монро изпяла „Честит рожден ден“ на Кенеди, Одри направила същото от сцената. Изпълнението на Монро обаче било толкова сензационно, че поздравленията на Хепбърн останали много по-незабелязани от публиката.

Срещнала голямата си любов на 50

Одри се омъжила за първи път на 25 години - за актьора Мел Ферер (това бил четвъртият му брак). Живеели заедно 14 години и имали син Шон. Актрисата трудно понесла развода: лекувана била от депресия от италианския психиатър Андреа Доти, който станал вторият й съпруг. Ражда се вторият й син Люк. Този брак продължил 13 години, а причината за раздялата била уж изневяра от страна и на двамата. Когато Одри навършила 50 години, приятели я запознали с холандския актьор Робърт Валдерс, със седем години по-млад от нея. Актьорите веднага намерили общо език, разговаряли помежду си на холандски и скоро започнали да се срещат. Актрисата не искала да се жени за трети път. Валдерс каза на пресата, че когато й предложил брак, тя отговорила: „Защо да разваляме нещо добро?“ Двамата изкарали заедно до смъртта на актрисата.
 

Одри Хепбърн и Андреа Доти
Gulliver/Getty Images

Хепбърн е една от малкото, спечелили четири големи награди в шоубизнеса.

Наричат Одри една от малкото, които влязоха в неофициалния клуб EGOT, което означава Еми, Грами, Оскар и Тони. Само 14 души в историята са успели да получат тези четири награди. Ако всичко е ясно с актьорските награди, то спечелването на Грами например е изненадващо, защото Одри не пееше. Актрисата учи вокали и беше планирано да пее в мюзикъла „Моята прекрасна лейди“. Но още по време на снимките било решено, че тя ще бъде дублирана от професионална певица. Хепбърн получава Грами посмъртно през 1994 г. за албум с детски аудио приказки, които е записала.

Одри е говорила няколко езика

Според различни източници пет или шест. Някои източници уточняват, че актрисата владеела холандски, френски, немски и английски, а по-късно започнала да учи испански и италиански.

Имала е комплекси заради външния си вид

За мнозина Хепбърн все още е модел за подражание. Самата тя не се смяташе нито за икона на стил, нито за красота. „Бих искала по-малко плоски гърди, бих искала да имам по-малко ъглови рамене, по-малко дълги крака и по-малък нос“, казвала актрисата. Малко хора знаят, че тя е имала доста голям размер на крака - 41 или 42 номер според различни източници. Височината на актрисата беше около 170 сантиметра.

Еленче й станало домашен любимец

По едно време актрисата се сдобила с необичаен домашен любимец: на снимачната площадка на филма „Зелени имоти“ през 1959 г. й било предложено да осинови еленче. Одри му дала прякора Пипин и изненадала обществеността, като се появила с него, например, в супермаркета. Медиите не съобщават за съдбата на животното.

Сорт лалета кръстен на Одри

Луковиците на лалетата спасиха младата звезда от глад по време на войната. И през 1990 г. нов хибриден сорт от това цвете получи името си. Актрисата лично представи на публиката бели лалета, наречени Хепбърн, в семейния си дом в Холандия.

Актрисата се страхувала от вода

Тази фобия понякога й пречела да работи. На снимачната площадка на филма „Двама на пътя“ нейната героиня трябвало да падне в басейна. Звездата била толкова притеснена, че почти целият снимачен екип се разположил наблизо, дори и в самия басейн, за да се втурне на помощ, ако нещо се случи.

Тя нарече последната си Коледа най-щастливата

Хепбърн активно се снима до края на 60-те години, след което излизат само няколко филма с нейно участие. През 80-те години на миналия век тя е била основно заета да пътува по света като посланик на УНИЦЕФ и да доставя храна за Етиопия, Бангладеш, Судан и много други страни. Последната благотворителна мисия беше пътуване до Сомалия и Кения през есента на 1992 г. Тогава актрисата започна да има силни болки в корема и пътуването трябваше да бъде прекъснато. Тя замина за преглед в Лос Анджелис, където й откриха рак на корема. Одри бе подложена на химиотерапия, но туморът продължава да прогресира. Само няколко месеца по-късно, на 20 януари 1993 г., актрисата умира на 63-годишна възраст. Актрисата нарече последната си Коледа, прекарана със семейството й, със синовете й и Валдерс, най-щастливата в живота й.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС