1/3 от европейските тийнейджъри са с наднормено тегло
1/3 от европейските тийнейджъри са с наднормено тегло / снимка: БГНЕС

Около една трета от европейските тийнейджъри страдат от наднормено тегло, сочи проучване, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Приблизително 27% от юношите и 20% от девойките във възрастовата група 13-17 години страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Испански диетолози от Университета Сарагоса са осъществили мащабен изследователски проект HELENA Study /Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence/, реализиран в продължение на три години в 10 европейски страни, сред които Австрия, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Испания, Швеция и Великобритания.

Медиците за пръв път на европейско ниво са анализирали хранителния режим и физическата активност на тийнейджърите. Те са достигнали до заключението, че ежегодно броят на децата с наднормено тегло в Европа се увеличава с 400 хиляди.

Диетолозите са установили, че едва 13% от европейските ученици консумират по 200 гр зеленчуци и най-малко два плода дневно. Около 50% от тийнейджърите най-често са се хранели с продукти, богати на мазнини, допълва БГНЕС. Специалистите също така са регистрирали, че юношите по-често спортуват от девойките: 58% от момчетата и едва 31% от момичетата отделят по един час дневно за физически упражнения.