/ Thinkstockphotos
Знаците и символите, които ежедневно срещаме, са пуснали дълбоки корени в съзнанието ни и често не се и замисляме откъде идват. Ето 12 знака и техния истински смисъл, за който не сме и подозирали.

Знаците на картите

Картите за игра идват в Европа от Китай. Твърди се, че те са стилизирани изображения: пиката на меч, купата на чаша, карото на монета, а спатията на жезъл.

символи
Thinkstockphotos

Според друга теория картите символизират различни социални класи в Китай: купите изобразяват духовниците, карото - търговците, пиката - военните, а спатията – благородниците.

Знаците на дистанционното

Не е ясно кой е въвел тези знаци. Твърди се, че знакът „стоп“ е изобразен с квадрат, защото тази фигура има стабилна форма и изразява категоричност, а триъгълникът, който познаваме като „play”символизира движение.

символи
Thinkstockphotos

Знакът за пауза пък произхождал от музикален знак, който служи за обозначаване на кратка пауза.

Олимпийски пръстени

Смята се, че цветовете на олимпийските пръстени символизират пет континента: жълто – Азия, червено – Америка, черно – Африка, синьо и зелено – Австралия и Европа. Според друга теория петте цвята и белия фон са така подбрани, че могат да бъдат съставни на флаговете на всички страни по света.
Обърнат кръст

Този символ се смята за мощен антихристиянски знак, въпреки че има друга страна – легенда разказва, че апостол Петър е трябвало да бъде разпънат на кръст като Иисус. Той обаче казал, че не е достоен да умре по същия начин и иска да бъде разпънат с главата надолу.
Така обърнатият кръст се възприема и като символ на смирение и търпение, така че не се изненадвайте, ако го видите като част от интериора в християнски храмове.

В Галерията ще ви разкрием значението на още 8 любопитни знака
adme.ru