Путин - личност на годината според Тайм, коментари на чуждестранния печат
Путин - личност на годината според Тайм, коментари на чуждестранния печат / netinfo
Той се присмиваше на силата на САЩ, бунтуваше се срещу плановете на Пентагона за противоракетен щит в Европа, а неотдавна определи американците като "надменни". Вчера обаче Владимир Путин получи невероятно признание от списание "Тайм", което го определи за личност на 2007 г., пише днес британският "Гардиън".

Базираното във Вашингтон списание обяви, че Путин е отървал Русия от хаоса и я е "върнал на масата на световните сили". Списанието призна, че по пътя си той е потъпкал демократичните принципи, но посочи Путин като човека, който е имал най-голямо влияние върху събитията, за добро или лошо, отбелязва изданието.

Владимир Путин се нареди редом до Махатма Ганди, папа Йоан Павел Втори и Боно, след като вчера бе обявен за личност на годината от списание "Тайм", пише британският вестник "Индипендънт". Изданието цитира списанието, според което "Путин направи невероятни неща като ръководител", и отбелязва, че той е първият руснак, обявен за личност на годината, откакто през 1987 и 1989 г. класацията на "Тайм" бе оглавена от Михаил Горбачов.

Путин се пребори с четирима души, за да оглави класацията на "Тайм", пише вестник "Дейли телеграф". Ал Гор, бившият вицепрезидент на САЩ и носител на тазгодишната Нобелова награда за мир зае второто място, следван от авторката на романите за Хари Потър Дж. К. Роулинг, китайският президент Ху Цзинтао и главнокомандващият американските сили в Ирак генерал Дейвид Петреъс.

Наградата, често присъждана, за да предизвика полемика, и приемана по-скоро като признание за влияние, отколкото като отдаване на чест, бе дадена на руския президент, защото по думите на главния редактор на "Тайм" Ричард Стенгъл той "промени страна, която беше изчезнала от нашата мислена карта", отбелязва "Дейли телеграф".

В Кремъл обаче приятелите на Путин избързаха да възхвалят наградата като знак за одобрението на света за неговата жестока на моменти политика, коментира изданието. "Това е добра новина за нас, много добра новина. Приемаме я като признание за ролята, изиграна от президента Путин за избавяне на Русия от социалните и икономическите беди на 90-те години на миналия век", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от британския вестник.

Гари Каспаров, бивш световен шампион по шахмат и яростен политически опонент на Путин, разкритикува избора на "Тайм", заявявайки, че той следва "официалната пропаганда на Кремъл" и пренебрегва потисничеството, на което са подложени обикновените руснаци, отбелязва "Дейли телеграф".

Вестникът коментира, че реакцията на администрацията на Буш също е била мразовита. Изданието цитира говорителя на Държавния департамент Том Кейси, който заяви, че "не работи, за да помогне на "Тайм" да продаде списанията си". "Дейли телеграф" припомня и реакцията на говорителката на Белия дом Дейна Перино, която призна, че Путин е "много интригуваща фигура".

Американският вестник "Интернешънъл хералд трибюн" цитира главния редактор на "Тайм" Ричард Стенгъл, според когото "Путин е новият цар на Русия и е опасен, защото не се интересува за гражданските свободи и свободата на словото". Изданието отбелязва, че руският президент е безкрайно популярен в страната си, управлявайки възраждаща се икономика с приходите от продажбата на петрол и природен газ. Вестникът цитира и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който изрази надежда, че признанието на "Тайм" ще помогне за "по-добро разбиране на модерна Русия". /БТА/