/ iStock/Getty Images

Напрежението в руско-украинските отношения има негативно отражение върху европейските газови пазари и може да доведе до дългосрочно поскъпване на цената на природния газ в Европа. Ако ситуацията се влоши, в някои източноевропейски страни са възможни прекъсвания на тока. Това предвиждат анализатори в специален материал на CNBC.

„Пазарът на газ е много стегнат, и няма съмнение, че опасността от предстояща ескалация между Русия и Украйна също заплашва пазара, особено като се има предвид, че Русия осигурява около 35% от газа в Европа“, смята енергийният експерт Дан Йергин.

Поскъпването на живота: Инфлацията надмина рекорда от 2008 г.

На същото мнение е консултантската компания Capital Economics, която прогнозира, че ако руско-украинската криза ескалира, цените на газа в Европа ще скочат още.

Зависимостта на Европа от руския газ се засилва и от празните газохранилища. „Ако бъдат наложени санкции върху износа на газ от Русия или ако Русия използва износа на газ като свой коз, тогава европейските цени на природния газ вероятно ще скочат до небето“, казва Уилям Джаксън, главен експерт по развиващите се пазари в Сapital Economics.

През последните няколко месеца напрежението между Русия и Украйна ескалира на фона на факта, че Москва струпа войски до украинската граница. Различни анализатори разчетоха в това план на Русия за инвазия в Украйна, като така повтори успеха си при незаконното си анексиране и окупация на Крим.

Москва продължава да отрича тези обвинения. Преговорите, насочени към разрешаване на кризата, тази седмица приключиха без никакъв напредък.

„Булгаргаз“: Ако гръцката газова връзка не заработи в срок, рискуваме огромни санкции

В продължение на няколко дни високопоставени американски служители и членове на НАТО имаха сериозни двустранни срещи с руски представители, но така и не постигнаха съгласие при преговорите.

Междувременно продължават съобщенията, че ситуацията по украинската граница се влошава все повече. Заплахата от неизбежна криза подхрани спекулациите, че САЩ може да наложат санкции на Русия, за да спрат Кремъл да нахлуе в Украйна.

Според анализатори от Capital Economics, ако Русия нахлуе в Украйна, цените на газа в Европа ще надхвърлят пика от 180 евро за мегаватчас, който беше достигнат в края на миналата година. „Някои държави, които са много зависими от руския газ, особено в Източна Европа, може да се наложи да намалят потреблението на електроенергия“, добави Джаксън.

Мащабната газова криза, която обхвана Европа през третото тримесечие на миналата година, тласна европейските цени на газа до рекордно високо ниво. Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза пред CNBC, че напрежението между Русия и Украйна е "причина за безпокойство" не само поради рискове за сигурността, но и в "икономическо измерение".

В интервю за CNBC испанският финансов министър Надя Калвино добави също, че "добре известно е, че трябва да приемем сериозно геополитическата ситуация и нейното възможно въздействие върху цените на енергията. И трябва да излезем с общоевропейски отговор."

"Булгаргаз" е станала жертва на икономически шпионаж

Доставките на газ от Русия вече са под нормалните нива, сочи анализ на инвестиционната банка Jefferies. Според нея вносът на газ от Русия за Северозападна Европа е намалял с 38% от август до декември в сравнение със същия период на 2018 г. Запасите на газ в Европа към 12 януари са с 21% под средните за последните пет години.

"Очакваме дълъг период на високи цени на газа. Вносът на газ от Русия ще остане на ниско ниво, а и влизаме в отоплителния сезон 2021-2022 г. с рекордно ниски запаси", сочи анализ на банката.

БГНЕС