Писмо до Топлофикация
Писмо до Топлофикация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В пощата на Дарик получихме писмо от един ангажиран и притеснен абонат на Топлофикация. Той се обърна с молба към нас да дадем гласност на неговия проблем. Ние, от своя страна, ще направим всичко възможно това писмо да достигне до Топлофикация. Публикуваме писмото в оригинал, ето за какво става дума:

Здравейте,

Казвам се Ангел Желев.

Редовен слушател съм не само на Вашето предаване (Дарик Кафе), а на цялото радио. Само него слушам и затова реших да се обърна към Вас, като към хора и предаване, занимаващи се с проблемите на нас, обикновените българи.

Става въпрос за прословутата Топлофикация и мистерията, с която са обвити нейните сметки.

Преди да ви напиша за какво става въпрос, искам да направя малко уточнение - това е проблем на всички ползватели на парно. Проблемът за мен е не толкова финансов, колкото вече морален и огромното ми желание е да не ме правят повече на балама и будала.

Става въпрос за следното:

Семейството ми е 4-членно, живеем съвсем близо до Дарик радио, в жилище от 100 кв.м, с 5 радиатора.

За миналата година имаме начислени и платени към Топлофикация 2664,16 лв., т.е средно около 450 лв. на месец парно, включително и топлите зимни месеци. За някои месеци сметките ни стигаха и до 600 - 650 лв. на месец. Всичко добре си плащаме (за щастие, можем). Идва края на отоплението и получаваме годишна сметка за изравняване, в която „светата" Топлофикация ни казва, че ни е НАДВЗЕЛА 105,84 лв. Казваме си "добре" и забравяме. Това се случва с изравнителна сметка от топлинния счетоводител Бруната със сметка от 26 юли 2012 г.

Какво беше учудването ми, когато с последната месечна сметка, която получавам от Топлофикация, ми казват, че не само, че няма да ми възстановят парите, но ще трябва и да доплатя за миналата година 207,68 лв., т.е аз съм бил изразходил не 2664,16, а 2871 лв., т.е имам да давам.

И сега бих преглътнал, ако не прочетох изказване на шефа на Топлофикация, че сметка от повече от 250 лв. на месец било КРАЖБА. Значи Топлофикация мен не ме е крала, а направо ме е ОГРАБИЛА.

Само за информация ще кажа, че апартаментът ми е саниран с най-модерна външна изолация и най-скъпата 5-камерна дограма.

На една абонатна станция сме 22 абонати и, забележете, от всичките 22 абонати аз плащам 1/4 от общата консумирана енергия от цялата абонатна станция, т.е излиза, че аз съм изхабил 1/4 от цялата енергия на 2 входа.

Имам една молба към Вас:

Моля Ви, поканете шефа на Топлофикация и на Бруната, по възможност и мен, за да им задам няколко въпроса с документи. Нека да ми обяснят публично как е възможно по всички закони на физиката, на енергетиката и не знам си какви други, 1 апартамент да изразходи 1/4 от енергията спрямо всичките други 22 апартамента към тази абонатна станция.

Проблемът е сериозен, още повече, че ни предстои нова сага с Топлофикация от следващия месец и пак ще си плащаме, без да знаем какво.

И понеже аз си плащам, не искам да съм будалата.

Не искам да съм от тези, за които шефът на Топлофикация говори в едно от миналогодишните си интервюта, че "най-ощетени са тези, които плащат редовно парно".

На разположение съм, ако решите да направите едно предаване заедно с тези "прекрасни" господа.

Нека се чуе и нашият глас, на Вашите слушатели!

Желая Ви всичко най-добро, много успехи и слушатели!

Поздрави, Ангел Желев!

Имаме координатите на Ангел Желев. Всички фирми, които са заинтересувани от проблема, могат да се свържат с нас. Ще публикуваме всички гледни точки.